Ochorenie, proti ktorému sa očkuje, sa objavilo na Slovensku: Máme sa báť?

Nedostatok hygieny spôsobuje nebezpečné ochorenia na Slovensku, chráňte sa!
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-31 19:45:00

V jednom z najväčších okresov na juhu Banskobystrického kraja nahlásili epidemiológovia ďalších šesť ochorení na mumps u očkovaných školopovinných detí vo veku od 8 do 16 rokov z lokality s nízkym hygienickým štandardom.

"V jednom prípade bolo ochorenie potvrdené laboratórne na základe pozitívnej serológie IgM a IgG protilátok, v ďalšom prípade boli vysoko pozitívne len IgG protilátky a výsledky od ostatných detí zatiaľ nie sú k dispozícii," vysvetlila hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.


Množstvo rodičov ho odmieta z obavy o zdravie svojich detí. Skutočne spôsobuje zdravotné problémy?


Ochorenia boli diagnostikované na základe klinického obrazu a epidemiologickej súvislosti. Hospitalizácia nebola potrebná ani v jednom prípade. V priebehu týždňa k nim pribudli ďalšie dva ochorenia u detí z uvedenej lokality, kde v jednom prípade bolo ochorenie potvrdené laboratórne na základe pozitívnej serológie IgM a IgG protilátok, v druhom prípade výsledky ešte nie sú k dispozícii.

"Celkovo epidemiológovia z tohto okresu zatiaľ evidujú osem prípadov u očkovaných detí. Ide o tri dievčatá a piatich chlapcov. Všetky deti boli zaočkované v súlade s platnou legislatívou v SR, kde šiestim deťom bola podaná jedna základná dávka trojvakcíny a dve deti boli už aj preočkované. Hospitalizácia u detí nebola potrebná," dodala hovorkyňa.

Čítajte tiež:

Očkovanie detí: Pozrite sa, čo by ste o ňom mali vedieť

Ktoré povinné očkovania čakajú deti tento rok?

Očkovanie riešia rodičia po celom svete

2015-03-31 19:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia