Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Už ste pomohli onkologicky chorým pacientom? Prispejte do zbierky, dnes je Deň narcisov!

Prispejte finančnou čiastkou a pomôže onkologickým pacientom.
Prispejte finančnou čiastkou a pomôže onkologickým pacientom. (Zdroj: SITA)

Slováci dnes môžu prispieť do finančnej zbierky Deň narcisov. V uliciach slovenských miest bude vyše 15.000 špeciálne označených dobrovoľníkov s originálnou pokladničkou. Výnosy zo zbierky dlhé roky pomáhajú onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.

 Liga proti rakovine (LPR), ktorá zbierku organizuje, vlani vyzbierala viac než 900.000 eur.

"Môžeme tak organizovať bezplatné relaxačné týždňové pobyty pre pacientov či tábory pre onkologicky choré deti. Vďaka finančnej podpore môžeme pomôcť aj rodinám s takto chorým človekom v núdzi," informovala hovorkyňa LPR Miroslava Džupinová.

Z peňazí organizácia nakupuje aj zdravotné pomôcky a prístroje, či poskytuje pohybové kurzy a rehabilitácie v asistenčných centrách.

"Výnos zo zbierky slúži aj na preventívne účely," uviedla.

Dobrovoľníci v uliciach budú mať na sebe oranžovú rozetu s nápismi "Deň narcisov 2015", "Dobrovoľník" a označenie číslom. V rukách budú držať papierovú pokladničku tyrkysovej farby s bielym logom Ligy proti rakovine, prelepenú ochrannými nálepkami bielo-modrej farby s číslom účtu Dňa narcisov. Narcisy ako tretí identifikačný prvok, ktoré ľuďom ponúknu dobrovoľníci, budú žltej farby so zeleným lístkom.


Káva dokáže znížiť riziko rakoviny kože! Malígny melanóm pritom k najnebezpečnejším nádorom vôbec.


Podpora i v pobočkách VšZP

Stúpajúci počet onkologických ochorení na Slovensku zvyšuje aj náklady na liečbu pacientov s touto diagnózou. V minulom roku vynaložila Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s., na liečbu onkologických pacientov takmer 300 mil. eur, čo je o  takmer 7 mil. eur viac ako v roku 2013. K najčastejším diagnózam naďalej patril zhubný nádor prsníka a rakovina hrubého čreva a konečníka.

Dlhodobou a aktívnou podporou prevencie sa najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku snaží prispievať k zníženiu počtu onkologických ochorení a ich včasnému záchytu a liečbe. Aj preto VšZP za posledné tri roky takmer zdvojnásobila výdavky na prevenciu a len na preventívne vyšetrenia zamerané onkologické ochorenia vynaložila v minulom roku viac ako 8 mil. eur. Jednou z úspešných minuloročných aktivít v tejto oblasti bola napríklad celoslovenská kampaň zameraná na podporu prevencie rakoviny hrubého čreva, vďaka ktorej sa VšZP za rok podarilo zvýšiť počet preventívnych vyšetrení o 37 percent.

"Nechceme byť zdravotnou poisťovňou, ktorá len 'hasí' problémy. Preto zodpovedne pristupujeme k tejto téme aj z pohľadu efektívneho využívania prostriedkov verejného zdravotného poistenia. To znamená, že už dnes pracujeme s budúcimi možnými nákladmi na liečbu onkologických ochorení," hovorí generálny riaditeľ VšZP Ing. Marcel Forai, MPH.

Napríklad, kým jednoduchý test na vyšetrenie skrytého krvácania v stolici stojí 12 eur, priemerné ročné náklady na liečbu jedného pacienta s rakovinou hrubého čreva a konečníka predstavujú sumu 2880 eur.

Už piaty rok je VšZP aj partnerom najznámejšej verejnej zbierky na Slovensku - Dňa narcisov, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Tak ako v minulých rokoch aj počas tohtoročného Dňa narcisov v piatok 27.3.2015 sa do zbierky aktívne zapoja pobočky VšZP na celom Slovensku, v ktorých budú umiestnené pokladničky Ligy proti rakovine. V uplynulých štyroch rokoch sa v pobočkách VšZP počas Dňa narcisov podarilo vyzbierať spolu takmer 23.000 eur.

Čítajte tiež: MUDr. Eva Siracká: Onkologický pacient ma odnaučil fajčiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9