Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úplatkárstvo v zdravotníctve stále existuje: Neoficiálne platby sú medzi Slovákmi rozšírené!

Neoficiálne platby v zdravotníctve sú medzi Slovákmi naďalej rozšírené!
Neoficiálne platby v zdravotníctve sú medzi Slovákmi naďalej rozšírené! (Zdroj: profimedia.sk)

Rozšírenosť neoficiálnych platieb zdravotníkom v podobe darov, protislužieb či peňažných pozorností za posledné obdobie mierne poklesla oproti prieskumu z januára 2012. Za ostatné tri roky zdravotníkom niečo „pomimo“ dalo 21,8 percenta z opýtaných, v roku 2012 to bolo 26 percent.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Transparency International Slovensko (TIS) v januári a februári 2015 uskutočnila agentúra FOCUS na vzorke 1010 respondentov.

Zdravotníctvo je naďalej považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom. Viac ako deväť z desiatich opýtaných (95,2 %) si myslí, že úplatkárstvo v zdravotníckom sektore existuje. Takmer dve tretiny považujú úplatky v zdravotníctve za veľmi rozšírené (63,5 %).

Platíme, lebo sa chceme poďakovať

Najviac ľudí (15 %) dáva zdravotníkom neoficiálne platby dobrovoľne z vďaky. Približne desatina (9,1 %) dáva niečo „pomimo“ z presvedčenia, že to tak chodí, alebo preto, že im to niekto poradil. Od menej ako troch percent ľudí si zdravotníci úplatky vypýtali. Viac ako dve tretiny (69 %) opýtaných povedali, že okrem oficiálnych platieb zdravotníkom nič neplatili.

Chceme lepšiu starostlivosť

Z tých, ktorí lekárom dávajú aj niečo „pomimo“, si viac ako polovica (50,5 %) chce zabezpečiť celkovú lepšiu starostlivosť. Tretina (30,1 %) chce dosiahnuť urýchlenie operácie alebo vyšetrenia. Jeden zo šiestich (16,1 %) platí, aby si zaistil konkrétneho lekára. Podobne ako v predchádzajúcom období, neoficiálne platby najčastejšie smerujú všeobecným lekárom pre dospelých (32,1 %), chirurgom (24,8 %) a internistom (19,3 %).

Viac ako dve pätiny z neoficiálnych platieb nepresiahli 25 eur. Viac ako štvrtina neoficiálne zaplatila do 100 eur, viac ako jeden z desiatich zaplatil do 500 eur. Jedna z 200 neoficiálnych platieb presiahne 500 eur.

Nezvýšila sa ochota ľudí nahlásiť korupciu. Úplatkárstvo by oznámila iba pätina opýtaných (20,2 %). Takmer dve tretiny by korupčníkov asi alebo určite neoznámili (62,5 %). Neochota oznámiť korupciu je zrejme jednou z príčin malého počtu zdravotníkov odsúdených za korupciu. Analýza súdnych rozhodnutí TIS z leta 2014 ukázala, že za posledné tri roky bolo za branie úplatkov odsúdených iba päť lekárov. Dostali dvojročný podmienečný trest.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9