Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravda o potravinách: V súčasnosti sú najbezpečnejšie v histórii!

Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii.
Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii. (Zdroj: thinkstock.com)

Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii, vyrábajú sa najmodernejšími technologickými postupmi, legislatíva a regulácie pre potravinársky priemysel sú historicky najprísnejšie, napriek tomu sú niektoré potraviny démonizované.

Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave na margo vo verejnosti zaužívaných mýtov o potravinách riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová. Veľa mýtov podľa nej koluje najmä o mlieku, pekárenských výrobkoch, margaríne, masle, či o mäse.

Mlieko nezahlieňuje organizmus

Najzaužívanejším pri mlieku je podľa Halgašovej mýtus, že mlieko zahlieňuje ľudský organizmus. Nie je to podľa nej pravda - mlieko je vo výžive významnou potravinou, zdrojom energie, bielkovín, vápnika, vitamínov a minerálov.

"Príjem vápnika je mimoriadne dôležitý najmä u detí a adolescentov, pretože je dôležitý pre stavbu kostí a zubov, ale rovnako aj pre fungovanie nervového a svalového systému," vysvetlil odborník na výživu, lekár Peter Minárik.

Dôležitá je porcia

Pri pekárenských výrobkoch treba rozlišovať, či sa jedná o chlieb prifarbený alebo skutočne celozrnný.

"Určite je vhodnejší celozrnný chlieb ako biele pečivo. Najdôležitejšia je však porcia, ktorú si doprajeme," doplnil Minárik.

Margarín nie je umelý tuk

O margarínoch sa zase častokrát hovorí, že sa jedná o umelý tuk, poznamenala Halgašová. Je to však podľa nej mýtus založený na nesprávnych informáciách – margarín sa vyrába technologickým procesom hydrogenácie a emulgácie.

"Takto je možné vyrobiť tuk aj s optimálnym zložením rastlinných a živočíšnych tukov, pričom túto zmes je možné obohatiť o ďalšie zdraviu prospešné látky," poznamenala.

Maslo je podľa Minárika tvorené nasýtenými mastnými kyselinami, avšak s krátkym reťazcom a preto teplota topenia je veľmi blízka prirodzenej teplote ľudského organizmu.

"Je teda ľahko stráviteľné," zdôraznil. "Ak hovoríme o mäse, tak hydinu by sme mali konzumovať vo väčších množstvách ako červené druhy mäsa. Bravčové a hovädzie mäso sa odporúča konzumovať v množstve najviac 500 gramov za týždeň," dodal odborník.

Zdraviu veľmi prospešné sú podľa neho určite ryby. Odporúča sa konzumácia mastnejších rýb, pretože sú väčším zdrojom nenasýtených esenciálnych omega 3 a omega 6 mastných kyselín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9