Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dnes si pripomíname Svetový deň výživy: Pozrite sa, čo je jeho témou!

Téma Svetového dňa výživy má pomôcť zviditeľniť rodinné farmárstvo a malých roľníkov.
Téma Svetového dňa výživy má pomôcť zviditeľniť rodinné farmárstvo a malých roľníkov. (Zdroj: thinkstock.com)

"Živiť svet, zachovať planétu" - to je v roku 2014 téma Svetového dňa výživy, ktorý pripadá na 16. októbra. Ako informovala Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) na svojej internetovej stránke, téma Svetového dňa výživy má pomôcť zviditeľniť rodinné farmárstvo a malých roľníkov.


Svetový deň výživy, známy aj pod názvom Svetový deň potravín, má v roku 2014 upriamiť pozornosť verejnosti na dôležitú úlohu, ktorú zohráva rodinné farmárstvo a malí roľníci vo viacerých oblastiach, napríklad v odstraňovaní hladu, boji proti chudobe, posilňovaní potravinovej a výživovej bezpečnosti. FAO ďalej uvádza spravovanie prírodných zdrojov, ochranu životného prostredia a realizovanie trvalo udržateľného rozvoja najmä vo vidieckom prostredí.

OSN vyhlásila rok 2014 za Medzinárodný rok rodinného farmárstva (The International Year of Family Farming, IYFF). Jedným zo základných cieľov tohto kroku bolo zlepšiť obraz rodinného farmárstva a zvýšiť jeho prestíž. FAO chce podujatiami organizovanými pri príležitosti Medzinárodného roka rodinného farmárstva poukázať na úlohu a možnosti rodinného farmárstva pri zlepšovaní potravinovej bezpečnosti ako i výživy ľudí.

Svetový deň výživy sa spravidla pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa - 16. október - pripomína vznik založenia FAO v roku 1945 v kanadskom Québecu. Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.

Oslavujeme aj Svetový deň chleba

Na ten istý deň, 16. októbra, pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Chlieb nasýti človeka, treba naň pracovať, ale sa oň aj podeliť. Práve v delení sa o chlieb treba vidieť symbol solidarity.

Chlieb sprevádza človeka od vzniku prvých civilizácií a aj dnes mu náleží dôstojné miesto na stole. Patrí nielen medzi základné potraviny, ale v mnohých kútoch sveta aj k najdôležitejšej zložke stravy, preto sa často považuje za synonymum života, bezpečia a dostatku. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu, poskytuje proteíny, vitamíny, stopové prvky.

Chlieb má dôležité miesto aj v náboženských tradíciách, v legendách, mýtoch či miestnych zvykoch.

Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach chleba založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby chleba - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup voňavého produktu. Preto v mnohých krajinách okolo 16. októbra organizujú pekárske zväzy či cechy osobitné akcie zamerané na poznanie problematiky tohto remesla. Ponúkajú ochutnávky nových chlebov či pečív.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9