Šíri sa panika: Pozrite sa, čo sa deje v krajinách postihnutých ebolou!

Ebola aj naďalej straší svet a pripravuje ľudí o životy!
Zdroj: SITA
2014-08-18 17:00:00

V obave z nákazy vírusom eboly uteká v Nigérii z nemocníc čoraz viac lekárov a zdravotných sestier. Zasiahlo to najmä nemocnicu Yaba Mainland Hospital v Lagose, kde umiestnili viacero infikovaných do izolácie, informovali nigérijské noviny The Punch.

Mnohí zdravotníci podľa nich opustili kliniku pre tlak zo strany svojich rodín, napísala agentúra DPA.

V najľudnatejšej krajine Afriky potvrdili dosiaľ 11 prípadov nákazy ebolou. V piatok sa objavili správy o ďalšom úmrtí na túto chorobu. Mŕtvou je mladá zdravotná sestra, ktorá bola v kontakte s poradcom libérijskej vlády, ktorý v júli cestoval do vyše 20-miliónovej metropoly Lagos a skolaboval tam na letisku. V Nigérii tak evidujú štyri obete eboly.

Situáciu sťažuje aj štrajk lekárov, ktorý trvá už vyše sedem týždňov. Zamestnanci nemocnice, ktorí ešte zostali, pracujú podľa správy nepretržite, aby zachránili život pacientom.

"Všetci majú veľký strach pred ebolou a nikto nechce pomáhať, čo je veľkým problémom," povedal komisár štátu Lagos pre zdravotníctvo Jide Idris. "Najhoršie je to na karanténnej stanici, mnohí jednoducho utiekli, najmä po tom, ako zomrela zdravotná sestra," dodal.

Nigérijčan v karanténe s podozrením na ebolu

Nigérijčana s podozrením na nákazu ebolou umiestnili do karantény v nemocnici v meste Alicante na juhovýchodnom pobreží Španielska, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Miestne zdravotnícke úrady oznámili, že Nigérijčan, ktorý nedávno cestoval do svojej vlasti, prišiel do nemocnice v Alicante s horúčkou. Lekári u neho zistili príznaky, ktoré môžu zodpovedať ebole, a umiestnili ho na karanténnu stanicu, kde testy ukážu, či skutočne trpí nebezpečným vírusovým ochorením. Prvé príznaky eboly ako horúčka alebo hnačky môžu byť dôsledkom aj iných chorôb, ako je malária, uviedla DPA.

Nigérijské ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že lekárka z Lagosu sa stala prvou osobou v krajine, ktorá sa z eboly uzdravila. Ženu, ktorá sa nakazila po kontakte s Američanom pracujúcim pre libérijskú vládu Patrickom Sawyerom, prepustili z nemocnice. Sawyer v júli pricestoval do Lagosu, kde na letisku skolaboval a neskôr zomrel na následky eboly.

Z Libérie dnes prišli správy o úteku 17 pacientov s ebolou alebo podozrením na túto chorobu z karantény v metropole Monrovia. Z nemocnice v chudobnej štvrti West Point unikli za pomoci desiatok miestnych obyvateľov, ktorí predtým vnikli na kliniku a kričali heslá proti opatreniam, ktoré prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová zaviedla v súvislosti s epidémiou.

Husto obývaný slum West Point leží neďaleko centra Monrovie a žije v ňom 75.000 ľudí. Útek pacientov vyvolal obavy, že nakazia ebolou ďalších ľudí. Libérijské ministerstvo zdravotníctva predtým oznámilo, že chce dať do karantény celú štvrť, aby zabránilo jej obyvateľom cestovať do iných oblastí, pričom predtým do štvrte privezú potraviny a ďalšie potreby.

Keňa ruší lety do západnej Afriky

V súvislosti s epidémiou krvácavej horúčky ebola v západnej Afrike, Keňa plánuje zaviesť zákaz cestovania. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Zákaz vstúpi do platnosti od utorka (19. august) a bude sa týkať cestujúcich s odletmi z postihnutých štátov Sierra Leone, Libéria a Guinea.

Kenská letecká spoločnosť Airline Kenya Airways medzitým zrušila všetky lety do Libérie a Sierra Leone, plánované po utorňajšom dátume.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v stredu východoafrickú Keňu za "vysoko rizikovú" krajinu, pokiaľ ide o možnosť rozšírenia eboly zo západnej Afriky. Nebezpečný vírus by sa mohol dostať do východnej Afriky cez letisko v Nairobi, na ktorom pristáva približne 70 letov zo západnej Afriky za týždeň.

Libéria otvorila druhé centrum na liečbu eboly

Úrady v západoafrickej Libérii otvorili nové centrum na liečbu pacientov s ebolou, pretože existujúce stredisko v hlavnom meste Monrovia je už preplnené chorými.

Námestník ministra zdravotníctva Tolbert Nyenswath informoval, že prvé stredisko bolo pôvodne určené na liečbu 25 ľudí a teraz sa v ňom nachádza približne 80 pacientov.

Nové centrum, otvorené dnes, má 120 lôžok, ale jeho priestory sa zrejme nakoniec strojnásobia vzhľadom na prebiehajúcu krízu.

Izolovanie pacientov s ebolou je kľúčové pri spomaľovaní šírenia tejto nebezpečnej nákazlivej choroby, pretože chorí ľudia ju môžu prenášať svojimi telesnými tekutinami, ako je krv, pot či moč.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), špecializovaná agentúra OSN, varovala, že výskyt eboly v západnej Afrike môže trvať ďalších šesť mesiacov.

Pripravila už o životy 1145 ľudí

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike sa naďalej zvyšuje.

Podľa dnešných aktualizovaných údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve zomrelo na následky ochorenia, proti ktorému naďalej niet efektívneho lieku ani efektívnej terapie, do 13. augusta už 1145 ľudí z celkovo 2127 infikovaných.

Znamená to, že za 48 hodín pribudlo 152 nových prípadov ochorenia a 76 ďalších ľudí svoj boj s chorobou vírusového pôvodu prehralo.

Zo Sierry Leone prišla dnes prostredníctvom tlačovej agentúry Reuters správa o tom, že tamojší prezident Ernest Bai Koroma vyzval WHO, aby urobila viac v boji proti vírusu, ktorý v jeho krajine spôsobil už úmrtie 348 pacientov.

Najviac obetí si epidémia vyžiadala zatiaľ v Libérii, kde na následky eboly zomrelo už 413 ľudí.

Liuová, ktorá má za sebou desaťdňovú cestu po krajinách západnej Afriky, sa vyjadrila, že na mieste je potrebných viac odborníkov. Navyše kritizovala WHO za fakt, že predmetnú epidémiu vyhlásila až ôsmeho augusta za "ohrozenie verejného zdravia s medzinárodným dosahom".

2014-08-18 17:00:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia