Čo dohnalo ľudí na psychiatriu? Počet hospitalizovaných stúpol!

Minulý rok sa niektorí dostali na psychiatriu kvôli svojej depresii.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-22 17:30:00

Počet hospitalizovaných v psychiatrických zariadeniach v priebehu roku 2013 oproti predošlým rokom stúpol, informoval Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií. Počet hospitalizovaných v minulom roku dosiahol takmer 44 tisíc.


Môže za to alkohol i depresia

Oproti roku 2012 tak zaznamenali nárast o viac ako 1 700 prípadov. Najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby sú už dlhodobo poruchy psychiky zapríčinené alkoholom. Narastá však aj počet hospitalizácií pre afektívne poruchy, medzi ktoré patrí i depresia.

Dominovali muži

Pre poruchy psychiky a správania sa zapríčinené užitím alkoholu v uplynulom roku zaznamenali 11 350 hospitalizácií, čo je viac ako štvrtina z celkového počtu hospitalizácii. Medzi hospitalizovanými dominovali muži, hospitalizácií bolo 8 930. Najväčší počet hospitalizácií pre poruchy psychiky zapríčinené alkoholom boli evidované u ľudí vo veku 45 až 54 rokov, išlo o 3 371 prípadov. Tieto problémy však neobchádzali ani mladšie ročníky. Vo veku do 18 rokov pre dané poruchy psychiky zaznamenali 25 hospitalizácií.

Ďalšími vinníkmi schozofrénia a afektívne poruchy

Ďalšími častými duševnými chorobami, ktoré si vyžadovali ústavnú liečbu, boli podľa zdravotníkov schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi. Tie boli príčinou 8 962 hospitalizácií. U žien sú tieto ochorenia najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby.

V posledných piatich rokoch narastá počet hospitalizácií pre afektívne poruchy. Ide o poruchy, ktorých hlavnou črtou je zmena nálady do depresie alebo do mánie. U žien sú druhou najčastejšou skupinou duševných ochorení vyžadujúcich hospitalizáciu. Celkovo zdravotníci pre tieto poruchy zaznamenali 6 089 hospitalizácií. Žien sa z toho týkalo až 4 115.

Týka sa to i detí

U detských pacientov vo veku do 14 rokov zdravotníci evidujú 1 300 hospitalizácií v psychiatrických zariadeniach. Najväčší počet v tejto vekovej kategórii tvorili hospitalizácie pre poruchy správania sa a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania.

2014-07-22 17:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia