Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čas letných festivalov je tu: Nepite len alkohol

Chystáte sa na festival?
Chystáte sa na festival? (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa v lete chystáte na niektorý z letných festivalov, nezabudnite piť dosť vody a dbajte na svoju bezpečnosť. Občianske združenie (OZ) Odyseus dáva niekoľko rád, ako si nenechať pokaziť zábavu na festivaloch.

Pitná voda vždy po ruke    

"Majte pri sebe vždy fľašu s pitnou vodou, pokrývku hlavy, opaľovací krém a slnečné okuliare. Tieto veci je dobré mať po ruke, či už ste v dave na koncerte alebo ďaleko od stanu," radí Miroslava Žilinská, koordinátorka preventívneho programu OZ Odyseus s názvom SEX/DROGY.

Toto urobte po príchode na festival

Hneď pri príchode na festival je podľa nej dobré vyhľadať stánok s prvou pomocou a kanistre s pitnou vodou, aby ste ich v prípade núdze nemuseli dlho hľadať. Myslieť treba aj na to, že alkohol, a to ani pivo, nie sú dobrý zdroj tekutín, lebo dehydrujú.

Nemáte ešte žiadny vybratý? Máte šancu vybrať si niektorý zo širokej ponuky.

S drogami neexperimentujte

Na festivaloch veľa ľudí experimentuje s drogami. "Festival je pre takéto experimentovanie veľmi rizikový. Jednak je tam veľa ľudí, neznáme priestory, ľahko môže prísť k úrazu alebo človek zabudne piť čistú vodu a môže tak prísť k dehydratácii či prehriatiu," podčiarkla Žilinská.

Pozor na prenosné ochorenia

Okrem toho sú festivaly neraz miestom náhodných sexuálnych známostí, čo prináša riziko rôznych prenosných ochorení.

"Pokiaľ ide človek do takýchto vecí, má používať kondóm, ideálne v kombinácii s lubrikačným gélom," upozorňuje OZ Odyseus.

Lepšie je sa zabávať ako hádať

V prípade krízových situácií treba dbať na pokyny usporiadateľov.

"Konflikty a hádky nechajte doma, prišli ste sa predsa zabaviť. Ak sa vám niečo nepáči, nevšímajte si to a nájdite si v programe niečo, čo vás rozptýli," uzatvára Žilinská.

Rady o bezpečnosti priamo na festivale

OZ Odyseus bude vo svojom stánku SEX/DROGY poskytovať rady o bezpečnosti aj priamo na festivaloch Pohoda (10.-12.7., Letisko Trenčín) a BeeFree (25.-26.7., Čunovo, Bratislava).

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9