Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sem určite na dovolenku nechoďte: Peking má extrémne znečistené ovzdušie!

Cestovný ruch v Pekingu  poklesol
Cestovný ruch v Pekingu poklesol (Zdroj: thinkstock.com)

Počet zahraničných návštevníkov čínskeho hlavného mesta Peking klesol vlani v porovnaní s rokom 2012 o desať percent z dôvodu extrémneho znečistenia tamojšieho ovzdušia. Informoval o tom portál Yahoo News s odvolaním sa na agentúru Sinchua.

Znížil sa počet turistov

Celkový počet zahraničných turistov, ktorí v roku 2013 zavítali do Pekingu, bol 4,5 milióna. Podľa štátneho denníka China Daily sa ich množstvo znížilo po prvý raz od roku 2008. Za poklesom je "počasie postihnuté smogom" a stagnujúca svetová ekonomika.

72 hodín bez víz

Nepriaznivý vývoj prišiel i napriek novej politike, ktorá umožňuje cestovateľom z vybraných 45 krajín zastaviť sa v meste na 72 hodín bez vízovej povinnosti. Inováciu prijala čínska vláda minulý rok so zámerom posilniť cestovný ruch v meste.      

Extrémna miera znečistenia pekinského ovzdušia

Peking opakovane čelí zdraviu nebezpečným hodnotám znečistenia ovzdušia, pričom prítomnosť škodlivých látok vlani prekročila normy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyše 40-násobne. Extrémna miera znečistenia pekinského ovzdušia vzbudila i globálnu pozornosť. Mesto je lokalitou mnohých kultúrnych pamiatok celosvetového významu, akými sú Zakázané mesto, Veľký čínsky múr či Oltár Nebies.

Pozrite sa na širokú ponuku lístkov na rôzne festivaly!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9