Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chrípka sa pomaly vytráca: Svitá na lepšie časy!

Chorých na Slovensku stále ubúda!
Chorých na Slovensku stále ubúda! (Zdroj: profiemdia.sk)

Lekári nahlásili počas uplynulého týždňa celkovo 33.711 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k poklesu chorobnosti o 7,4 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Prešovskom kraji.

Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 2563 ľudí, čo predstavuje 7,6 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najväčšia chorobnosť bola medzi deťmi do päť.

Zvýšená chorobnosť počas uplynulého týždňa zatvorila päť materských škôl a jednu základnú školu.

Banskobystrický kraj

V 17. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 57 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 3850 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1170 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 199 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 60 osôb na 100.000 obyvateľov.

"ARO aj CHPO teda klesli s výnimkou štyroch okresov - Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno a Krupina, vo všetkých ostatných okresoch tohto regiónu," konštatovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári 443 prípadov, nasledujú Veľký Krtíš (411), Žarnovica (364) a Banská Bystrica (353). CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Banská Štiavnica, Revúca a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ARO aj CHPO najviac postihujú žiakov základných škôl (1223). V sledovanom týždni je najnižšia chorobnosť na ARO i CHPO medzi ekonomicky činným obyvateľstvom.

Na základe týchto hlásení možno podľa hovorkyne konštatovať, že výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní klesol o 17,5 percenta a výskyt CHPO je nižší o 31 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva kraja nižší v prípade ARO o 9,4 percenta a v prípade CHPO až o 38.

Žilinský kraj

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 17. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 12,7 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1257 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej klesla vo všetkých vekových skupinách a najmä v okresoch Čadca (-30,9 percenta) a Námestovo (-30,8 percenta). Vzostup chorobnosti zaznamenali vo vekovej skupine nad 60 rokov (+17,3 percenta) a v okrese Žilina (+8,5 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4001,8 na 100.000 obyvateľov).

"Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,8 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 566 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 140 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 10,48 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine do 5 rokov (+3,58 percenta) a v okrese Ružomberok (+12,1 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do 5 rokov (460,89 na 100.000 obyvateľov). Výchovno-vzdelávací proces prerušili z dôvodu chorobnosti v jednej materskej škole v okrese Žilina, dodala Košecká.

V porovnaní so 16. kalendárnym týždňom o vyše jedno percento klesol aj počet komplikácií z ARO. Najviac komplikácií – 3,5 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine seniorov, zhodne - po 2,6 percenta komplikácií, lekári zaevidovali medzi žiakmi základných a stredných škôl. Najmenej komplikácií z uvedených ochorení bolo medzi seniormi a najmenšími deťmi do päť rokov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9