Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prežite Veľkú noc zdravo a bez prejedania: Ako na to?

Prežite Veľkú noc bez prejedania!
Prežite Veľkú noc bez prejedania! (Zdroj: thinkstock.com)

Aká je pravda o tradičných potravinách na Veľkú noc? Je údená šunka nezdravá? Aký vplyv na organizmus má majonéza či vajcia? Potravinárska komora Slovenska (PKS) v spolupráci s odborníkom na zdravú výživu MUDr. Petrom Minárikom sa pozreli na potraviny z našich sviatočných stolov a zostavili zdravý veľkonočný tanier.


"Spomienková porcia" údeniny

Azda najdémonizovanejšou potravinou našich sviatočných stolov je celkom určite údená bravčová šunka.

"Pri údení mäsa vnikajú do svaloviny látky, tzv. polyaromatické uhľovodíky a benzo(a)pyrén, ktoré by sme mali prijímať v obmedzených množstvách. Ľudia sú zvyknutí preferovať menej zdravé údené bravčové mäso s vyšším obsahom tuku. Určite odporúčam konzumovať chudé údené mäso a v malých množstvách," hovorí Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Tradície a klasiky sa síce nemusíme vzdávať, lekár Peter Minárik však odporúča v súvislosti s údeninou tzv. "spomienkovú porciu".

Vajíčok sa nemusíte vzdať

Vajíčka, ktoré sú tradičným pokrmom veľkonočných sviatkov, už dávno nie sú strašiakom ako v minulosti.

"Žĺtka síce obsahujú cholesterol, ale zároveň obsahujú množstvo ďalších zdraviu prospešných živín. Dnes sa už cholesterolu nepripisuje taký význam pre choroby ako voľakedy. Naviac, vaječný žĺtok obsahuje mnohé cenné živiny ako sú cholín, lecitín, luteín," tvrdí Peter Minárik.

Nebojte sa mojonézy

Zatracovať netreba ani majonézu.

"Nepatrí k nežiaducim potravinám, pretože jej zložky sú tvorené najmä z rastlinných olejov a vajec. Negatívna je vysoká energetická hodnota. Majonéza sa však jednak nekonzumuje vo veľkých množstvách, jednak výrobcovia potravín už vyrábajú aj alternatívy so zníženým množstvom energie," uviedla Jarmila Halgašová.

Aká je zdravá alternatíva koláčov?

Koláče rovnako patria na sviatočný stôl. Vieme ich však upiecť aj v zdravších alternatívach.

"Recepty je možné variovať v odľahčenej podobe s menším množstvom cukru, s celozrnnou alebo špaldovou múkou," odporúča Peter Minárik.

Zároveň odporúča konzumovať zákusky ovocné bez krémov, keďže v nich je množstvo tukov, cukrov, a teda aj energie.

Čokoláda s vyšším obsahom kakaa

A ako je to s čokoládou? Napriek tomu, že stále je preferovaná mliečna čokoláda, milovníci tejto maškrty by mali uprednostniť čokoládu s vyšším obsahom kakaových súčastí. Takáto čokoláda obsahuje viac antioxidantov a menej cukru.

"Ak už kúpime vajíčka z kakaovej hmoty, tak by mali slúžiť radšej len ako dekorácia sviatočného stola," uviedol Peter Minárik.

Radšej viackrát za deň a v menších množstvách

Samozrejme, sviatočný stôl bez tradičných jedál si azda nikto nevie predstaviť. No malo by platiť, že všetkého veľa škodí a konzumovať by sme mali s mierou. Vyvážený jedálniček by mal v ideálnom prípade zohľadňovať optimálny príjem kalórií. V prípade dospelej osoby je to 2000 kcal (8400 kJ). Aj počas sviatkov platí zásada, že je lepšie konzumovať viackrát za deň a v menších množstvách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9