Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vínníkom za vašu alergiu môže byť nezdravý životný štýl: Zmeňte to

Za vaše alergické príznaky môžu stravovacie návyky.
Za vaše alergické príznaky môžu stravovacie návyky.

Alergiami trpí stále viac ľudí. Pod ich vznik sa môže u človeka podpísať aj zlé stravovanie, sedavý štýl života, stres a nedostatok spánku. Hovorí to klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

Rolu hrajú aj genetické predispozície, vplyv má tiež znečistenie prostredia, splodiny v ovzduší, chemické látky v potravinách, prílišná sterilizácia, ale aj veľké množstvo antibiotík, ktoré ľudia konzumujú.

"Ľudia žijúci vo veľkomestách sú vystavení väčšiemu riziku, ako ľudia žijúci na vidieku a blízko prírody," tvrdí lekárka.

Súvisí aj s rizikom astmy

"Výživové návyky nesúvisia len so vznikom potravinových alergií, ale tiež so vznikom astmy. Medzinárodné štúdie ukázali, že tínedžeri, ktorí viac ako trikrát týždenne konzumujú 'fast food', majú aj o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu závažnej astmy," vysvetľuje Bergendiová.

Dôležité je športovanie

Upozorňuje, že každá súčasť organizmu, ktorá sa nepoužíva a nie je zaťažovaná, zakrpatie. Športovanie má význam aj pre alergikov, a to hlavne tým, že sa trénujú dýchacie svaly. Obranyschopnosť sa oslabuje aj dlhodobým stresom, fajčením, používaním množstva chémie pri osobnej hygiene a upratovaní a experimentovaním s exotickými potravinami na dovolenke.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9