Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovákov stále trápi chrípka: Pozrite sa, kde choroba vyčíňala najviac

Chorôb na Slovensku nebezpečne pribúda.
Chorôb na Slovensku nebezpečne pribúda. (Zdroj: photl.com)

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v piatom týždni tohto roka u 6089 pacientov. Najvyššiu chorobnosť na chrípku zaznamenali v Nitrianskom kraji, najmenej potrápila chrípka obyvateľov Bratislavského kraja.

Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na chrípku najčastejšie ochoreli deti vo veku do 5 rokov.

V prípade akútnych respiračných ochorení (ARO) zaznamenali lekári 53.393 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 11,4 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom, najnižšiu v Žilinskom kraji. Choroba aj v tomto prípade trápila najviac deti do 5 rokov. ARO nahlásilo 64 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent praktických lekárov pre dospelých.

V dôsledku zvýšenej chorobnosti museli zatvoriť 29 škôlok, 11 základných a dve stredné školy. Najväčší počet týchto školských a predškolských zariadení bolo v Košickom (12) a Prešovskom kraji (11). Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Trnavský kraj

Ďalší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (o 13,7 percenta) a chrípke podobné ochorenia (o 26,6 percenta) zaznamenali v tomto týždni v okresoch Trnavského kraja. Pre vysoký počet chorých detí zatvorili osem predškolských a školských zariadení.

Z toho dve materské školy (MŠ) v okrese Galanta, po jednej MŠ v okresoch Senica, Piešťany, Dunajská Streda a Trnava, kde zatvorili aj jednu strednú školu. Informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v okrese Hlohovec, išlo o najvýraznejší vzostup v kategórii detí a mládeže do 19 rokov. Ochorenia komplikovali zápaly prínosových dutín. Spolu bolo chorých v kraji 6605 ľudí.

Žilinský kraj

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 5. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 1,9 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1540,6 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla najmä vo vekovej skupine od 15 rokov do 19 rokov (+14,9 percenta) a v okrese Turčianske Teplice (+31 percent). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4466,6 na 100.000 obyvateľov). „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 3 percent chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,” uviedla Košecká.

O chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 779 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 179 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 3,35 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov (+12,43 percenta) a v okrese Martin (+137,1 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (586,13 na 100.000 obyvateľov).

Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji aj v tomto kalendárnom týždni vzrástol počet ochorení na chrípku. Pre zvýšenú chorobnosť bolo prerušené vyučovanie na jednej základnej a jednej materskej škole (MŠ) v okrese Topoľčany a v štyroch MŠ v okrese Levice.

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, v piatom kalendárnom týždni bolo nahlásených 9304 akútnych respiračných ochorení (ARO). Z toho o chrípku išlo v 1452 prípadoch.

„Predstavuje to nárast chorobnosti chrípky o 11,8 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu,“ uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo medzi deťmi od nula do päť a od šesť do 14 rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 266 osôb. Z celkového počtu hlásených prípadov bolo 42,9 percenta zápalov prínosových dutín, 19,5 percenta zápalov pľúc a 37,6 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 72 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 66 percent lekárov pre dospelých.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9