Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aké sú najčastejšie predpisované lieky? Výsledky vás šokujú

Ľudia si najčastejšie dávali predpisovať lieky na ochorenia nervového systému.
Ľudia si najčastejšie dávali predpisovať lieky na ochorenia nervového systému. (Zdroj: SITA)

Až pätinu z 30 najčastejšie predpisovaných liekov na Slovensku tvoria lieky na ochorenia nervového systému. V poslednom štvrťroku 2013 pacienti spotrebovali 571.484 balení týchto liečiv.

Pacientov s duševnými chorobami je čoraz viac

Ide o sedatíva, hypnotiká či prípravky, ktoré utlmujú psychiku. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva (MZ) Martina Lidinská.

"Zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že pacientov s duševnými ochoreniami u nás pribúda. Psychiatri v ambulanciách najčastejšie diagnostikujú tzv. afektívne poruchy, ktoré sa prejavujú dlhodobou emočnou reakciou organizmu na stres," spresnila hovorkyňa.

Aké mali pacienti poruchy v roku 2012?

Psychické choroby boli v roku 2012 podľa údajov NCZI príčinou takmer 42.000 hospitalizácií, z toho 56,6 percenta tvorili muži a 43,4 percenta ženy.

"U viac ako štvrtiny z týchto pacientov poruchy psychiky a správania zapríčinil alkohol," dodala Lidinská s tým, že väčšinu tvorili muži.

Hospitalizáciu často potrebovali aj pacienti trpiaci schizofréniou alebo bludmi. Psychické choroby sa podľa ministerstva nevyhýbajú ani deťom. Z 1328 detí do 14 rokov bolo 63 percent hospitalizovaných pre poruchy správania a emočné poruchy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9