Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Riziká kuchynského riadu: Tieto predstavujú toxikologickú hrozbu

Nie všetok kuchynský riad je bezpečný, niektorý môže byť rakovinotvorný.
Nie všetok kuchynský riad je bezpečný, niektorý môže byť rakovinotvorný.

Ako postupujete pri výbere kuchynského riadu do svojej domácnosti? Pravdepodobne tomu neprikladáte význam a jednoducho si kúpite ten, ktorý sa vám páči.

Preto môžete mať doma množstvo nebezpečných výrobkov, z ktorých sa uvoľňujú rakovinotvorné látky do jedla počas varenia. Ak vám záleží na zdraví, mali by ste dávať pozor pri výbere kuchynského riadu a vyhnúť sa nasledovným výrobkom.

Medzi toxikologické hrozby, podľa knihy Doba jedová, patria nasledovné výrobky:

Výrobky z čierneho polyamidu a nylonu

Možno budete prekvapení, ale tieto výrobky môžu ovplyvniť váš imunitný systém alebo hormonálnu sústavu. Na vine sú aromatické amíny, ktoré uvoľňujú naberačky a lyžice. Aby toho nebolo málo, sú rakovinotvorné a materiál po nich zapácha.

Melamínový riad a príbory

Tento riad nie je vhodný na kontakt s potravinami. Príčinou je fakt, že môžu uvoľňovať melamím i väčšie množstvo formaldehydu. Vyvolávajú totiž bolesti hlavy, zápaly slizníc, podráždenie očí a slzenie. Pozor hlavne na formaldehyd, ktorý je karcinogénny.

Dekorácie na hrnčekoch a pohároch

Bohužiaľ, i nevinná dekorácia na pohároch ohrozuje zdravie človeka. Mnohé z nich obsahujú olovo a kadmium, ktoré sa môžu dostať do organizmu spolu s nápojom. Kadmium sa viaže na pečeň čím prispieva v dlhodobej prezistencii v obličkách. Čo sa týka karcinogénnych účinkov, u človeka sa zaznamenáva zvýšený výskyt zhubných nádorov obličiek a prostaty.

Farebné glazúry keramického kuchynského riadu

Skladujete potraviny v keramických nádobách? Tieto nádoby môžu obsahovať ťažké kovy – toxické chemikálie, ktoré sa môžu uvoľňovať do potravín vo veľkých množstvách, kedy sú už veľmi nebezpečné. Toxické chemikálie sa pritom môžu uvoľňovať z glazúry pri kontakte s potravinami v závislosti od teploty, dĺžky styku s potravinami a akosti.

Teflónový riad

Pri vystavení teflonových nádob vysokým teplotám sa teflon nielenže rozkladá, ale i uvoľňuje nebezpečné fluorované uhľovodíky. Pozor na perfluorisobuén, čo je plyn, toxickejší ako fosgén. Môže vyvolať toxický opuch pľúc.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9