Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nehorázne: Pozrite sa, koľko eur sme prejedli v reštauráciách

Slováci často chodia do reštaurácií.
Slováci často chodia do reštaurácií. (Zdroj: sxc.hu )

Slováci nechali v roku 2012 za konzumáciu v reštauračných zariadeniach až 820 miliónov eur, čo predstavuje mesačne v priemere viac ako 68 miliónov eur. Informovala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.

Nepýtame sa čašníkov

"Kým v obchode spotrebiteľov kvalita nakupovaných potravín zaujíma, vo väčšine reštaurácií nemajú možnosť o použitých surovinách získať žiadne informácie. Slovenský spotrebiteľ nie je zvyknutý si pýtať bližšie informácie o konzumovaných jedlách a surovinách, z ktorých sú pripravované," upozornila.

Ak by spotrebiteľ v obchode uprednostnil napríklad slovenskú hydinu pred poľskou alebo maďarskou, v reštauračnom zariadení s veľkou pravdepodobnosťou nevie, že ním konzumovaná hydina pochádza z cudziny.

"Z informácie o surovinách vie spotrebiteľ zistiť čo-to o ich kvalite. Kvalitu potravín, ktoré konzumujeme v reštauráciách, častokrát podceňujeme, väčšinu z nás nenapadne opýtať sa, odkiaľ pochádzajú suroviny, alebo na iné detaily pripravovaných jedál," poznamenala.

Mali by nám poskytovať informácie

"Myslím si, že reštauračné zariadenia by mali mať ambíciu zákazníkom proaktívne poskytovať informácie o surovinách, z ktorých sú jedlá pripravované. Vieme o prvých lastovičkách, ktoré sú nasledovaniahodné. Takéto informácie by však mali byť samozrejmosťou," povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

Objem peňazí, ktorý sa v reštauračných zariadeniach "skonzumuje", určite nie je zanedbateľným číslom pre ekonomiku SR.

"Podporou kvalitných domácich potravín môžeme pomôcť nielen sebe, ale aj ďalším občanom Slovenska, pretože každé miesto v potravinárskom priemysle generuje ďalších až 7 pracovných miest," konštatovala.

Čo sa tým dosiahne?

Poskytovanie informácií o pripravovaných jedlách môže podľa Halgašovej pomôcť jednak pri komunikácii so spotrebiteľom, že daný subjekt podporuje domácu produkciu a zamestnanosť v krajine, jednak podporou domácich potravín v reštauráciách sa môže dosiahnuť lepšia spolupráca s obchodom, ktorý tak zvýši podiel slovenských kvalitných potravín na svojich pultoch.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9