Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhaľte podvodníkov: Ako rozpoznáte liečiteľa od šarlatána?

Bylinky predávajú niektorí liečitelia, dávajte si na nich pozor!
Bylinky predávajú niektorí liečitelia, dávajte si na nich pozor! (Zdroj: sxc.hu )

Keď nepomáha klasická medicína, snažíme sa nájsť nejaký iný alternatívny spôsob, ktorý by nás zbavil zdravotných problémov. Hovorí sa, že nádej umiera posledná. Tú nám môžu dať ľudoví liečitelia, ktorí nechodia k doktorom a nevedia, čo sú to lieky.

Bohužiaľ, medzi takýmito liečiteľmi je množstvo šarlatánov, preto sa netreba čudovať, že ľudia im neveria. Škoda, medzi nimi sú totiž aj takí, ktorých liečba skutočne zaberá a je v niektorých prípadoch účinnejšia ako liečba liekmi. Ako ich spoznáte?

Na Slovensku pôsobia desiatky bylinkárov či liečiteľov, medzi ktorými môžu byť i podvodníci, ktorí svojou liečbou len ničia zdravie. Stačí im dobré PR a ich ordinácia môže byť zakaždým plná pacientov. A to i napriek neúčinnej liečbe. Pozrite sa, ako spoľahlivo rozpoznáte liečiteľa od šarlatána.

1. Liečiteľ je skromný, nepotrebuje reklamu.

Kto ma potrebuje, ten si ku mne sám nájde cestu. To si myslí pravý liečiteľ, ktorý nemá vytvorenú webovú stránku, kde by lákal ľudí na svoju liečbu. Taktiež nevyužíva slávnych ľudí na propagáciu liečbu a nikde neuverejňuje príbehy ľudí, ktorí sa vyliečili. Ide predsa o súkromnú vec ľudí. Keď ich aj uvidíte na internete, zaručene ide o vymyslené príbehy.

2. U liečiteľa nezaplatíte stovky eur.

Praví liečitelia pokorne prijímajú svoj dar a nekupčia s nimi. Spozornite hlavne vtedy, ak na vstupných dverách nájdete rozpísané taxy na rôzne procedúry alebo hodinovú sadzbu za sedenie. Samozrejme, že liečiteľ si môže vypýtať peniaze, ale za bylinky či ďalšie doplnky stravy. Navyše, ceny za ne nie sú v stovkách eur. A nepýta si eurá za to, že budete uňho presedíte o pol hodinu dlhšie. 

3. Netvrdí, že vylieči všetko.

Ruky preč od liečiteľa, ktorý sebavedomo tvrdí, že vylieči všetko! Sú síce takí, ktorí vedia telu pomôcť uzdraviť sa, ale jednak ide o individuálne prípady a jednak platí nepriama úmera: čím väčšie  sebavedomie, tým menej „darov“ dotyčný obvykle dostal.

4. Nezakáže vám spoluprácu s lekármi.

Opäť sme u pokory a zdravého rozumu. Žiadny z liečiteľov by si nemohol dovoliť zakázať pacientovi liečbu klasickou medicínou, nech ide o ktorúkoľvek chorobu. Mal by poznať hranice, kedy ešte môže pomôcť pacientovi a kedy je už nutné ho poslať k lekárovi. Rudolfa Zemka je liečiteľom, ktorý žije v Nemecku. Tam sú liečitelia oficiálnym povolaním. Lekár môže prísť ľahko o licenciu, ktorú získal vďaka draho vyštudovaným kurzom a štátnej skúške, ak by nepoznal tieto svoje hranice.

5. Nepovie vám: „Nikto iný vám nemôže pomôcť, len ja!“

Dobrý liečiteľ vám nikdy nepovie, že sa vyliečite len uňho. Nazastrašuje vás, že ak sa uňho nebudete liečiť, že sa zdravotných problémov nezbavíte alebo či nebodaj zomriete. Nikdy nie je len jedna cesta správna. Liečiteľ vie, že koľko je ľudí, toľko je ciest k uzdraveniu.

6. Má svojho učiteľa.

Každý liečiteľ musel od niekoho svoje skúsenosti nazbierať. Pokojne sa ho pýtajte, u koho sa učil. Ten správny vám hneď odpovie, komu vďačí za svoje vedomosti. Žiadny liečiteľ nespadol len tak z neba.

7. Nenechajte si vymyť mozog.

Ľudia, ktorí sú už zúfalí a chcú sa zbaviť chorôb, majú tendenciu uveriť rečiam rôznych liečiteľov. Nikdy si nenechajte od nich vymyť mozog! Dajte na svoju intuíciu. Majte „triezvy“ rozum a nedôverujte len jednému človeku, ktorý vám sebavedome tvrdí, že vás vylieči.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9