Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na vlastné riziko: Takto zistíte, koľko života máte pred sebou

Koľko času nám ostáva budeme môcť zistiť pomocou špeciálneho testu.
Koľko času nám ostáva budeme môcť zistiť pomocou špeciálneho testu. (Zdroj: photl.com)

Niektorí z nás by chceli vedieť, koľko rokov máme ešte pred sebou. Tak by sme aspoň zistili, či už nie je čas skoncovať s nudným životom a začať si ho konečne užívať, nech máme čo najviac zážitkov a skúseností. Iných táto predstava doslova desí. Ak vás zaujíma, ako dlho budete žiť ešte na tomto svete, pomôže vám geniálny test s názvom „laserový test na smrť“.

 

Ako funguje?

Jednoduchý a bezbolestný laserový impulz, aplikovaný na kožu, analyzuje endotelové bunky, ktoré obklopujú kapiláry. Oscilácie v týchto bunkách sa využívajú na určenie termínu blížiacej sa smrti, pričom pomocou nich možno zistiť aj výskyt chorôb, ako je rakovina a demencia.

Laser sa aplikuje cez zariadenie, ktoré vyzerá ako náramkové hodinky. Očakáva sa, že jeho pracovná verzia bude uvedená do prevádzky do troch rokov.

Výskum zrealizovala Aneta Stefanovski a Peter McClintock, profesori fyziky z Lancaster University. Bol financovaný vládnou dotáciou.

Presne zistí, koľko máte času

Profesor Tim Spector z Kings College v Londýne, vyhlásil, že vedci už dlho vedia, že pôrodná hmotnosť človeka v čase narodenia je dôležitým určujúcim faktorom zdravia v strednom a vyššom veku, a že ľudia s nízkou pôrodnou hmotnosťou sú náchylnejší na ochorenia súvisiace s vekom. Laserová metóda však dokáže takmer úplne presne zistiť, koľko vám ešte ostáva času.

Je aj iný spôsob

Vedci sa neustále snažia prísť na spôsob, ktorý by odhalil vek dožitia človeka. V súčasnosti už vedia zmerať život vtákom, o čom svedčí, že stále napredujú. Približný vek človeka dokážu vedci údajne určiť aj z krvi.

Tento krvný test umožňuje zistiť vedcom „biologický vek“ jednotlivca a tiež predpovedať ich životnosť. Zameriavajú sa hlavne na priemernú dĺžku drobných častíc v tele, tzv. teloméry, čo sú časti chromozómov, ktoré sa neustále skracujú, keď sa delia bunky v organizme. Ľudia s kratšími telomérami môžu rátať s tým, že sa dožijú vysokého veku. Zatiaľ však nie je isté, či ostatní s dlhšími telomérami budú žiť dlhšie.

Dĺžka telomérov by mohla poskytnúť presnejší odhad skutočného biologického veku človeka, ktorý býva často iný ako chronologický vek. Vedci sú pozitívne naladení a veria, že táto technika im pomôže odhaliť dĺžku života každého z nás. Tento test bude stáť 453 libier. Ak uspeje v Anglicku, pravdepodobne ho môžeme očakávať aj v európskych krajinách.

Nebudú však tieto testy pôsobiť na vývoj spoločnosti skôr negatívne? Nehrozí ľudstvu panika? Niektorým nemusí byť práve najpríjemnejšie dozvedieť sa, koľko rokov ešte pobudnú na tomto svete.. Dali by ste sa na to nahovoriť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9