Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mimozemšťania medzi nami? Onedlho to bude realitou

Americký biológ Craig Venter chce vytvárať na Zemi nové organizmy, vrátane mimozemských.
Americký biológ Craig Venter chce vytvárať na Zemi nové organizmy, vrátane mimozemských. (Zdroj: 4ever.sk)

Načo chodiť na Mars, keď mimozemský život sa dá vytvoriť na Zemi? S touto odvážnou teóriou prišiel americký biológ Craig Venter, ktorý chce pomocou DNA a počítačového softvéru vytvárať nové organizmy, vrátane mimozemských. Tento vedec pomohol zmapovať ľudský genóm a vytvoriť svetovo prvú syntetickú formu života v roku 2010. Teraz sa mu možno podarí vytvoriť mimozemšťanov!

 

Chcú „navrhnúť“ bunky

V týchto dňoch vedci pracujú na tom, ako naložiť so známkami života na Marse, ktoré hľadá vesmírna sonda Curiosity. Chcú totiž pomocou vzoriek DNA vytvoriť celý organizmus. Pomocou počítačového softvéru plánuje americký biológ Craig Venter „navrhovať“ bunky. Údaje budú potom digitalizované a vytlačené v 3D tlačiarni.

Bunky by sa mohli používať pri tvorbe biopalív, v boji proti globálnemu otepľovaniu, pri vývoji nových liekov a na vytvorenie mimozemských foriem života, ak sa samozrejme niekedy podarí získať mimozemskú DNA.

„Nie je ďaleko deň, keď budeme môcť vyslať roboticky ovládané zberače genómu k iným planétam, odkiaľ prinesú vzorky DNA mimozemských mikroorganizmov. Ak sa nám ich skutočne podarí preniesť na Zem, dokázali by sme zrekonštruovať genómy. Inými slovami, syntetickú verziu života z Marsu by sme mohli vytvoriť na našej planéte,“ dodal vedec pre britské periodikum Sunday Times,“ vyhlásil Venter.

Bude to genetická revolúcia

V rozhovore pre periodikum The Sunday Times biológ povedal, že syntetické bunky budú navrhnuté s použitím špeciálneho softvéru. Vedci budú môcť vytvoriť organizmy doslova na mieru. Budú manipulovať s DNA a upravovať ju do požadovaných vlastností.

Podľa Ventera by to mohlo znamenať genetickú revolúciu, ktorej výsledkom budú nové plodiny odolné voči suchu a chorobám, alebo „umelé zvieratá“ určené na výživu a lieky. Bunky by mohli byť použité aj na zvýšenie inteligencie či dokonca predĺžiť ľudský život.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9