Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Spravte si skutočne dobrú a kvalitnú kávu: Budete očarení jej chuťou!

Vychutnajte si voňavú a osviežujúcu kávu!
Vychutnajte si voňavú a osviežujúcu kávu! (Zdroj: thinkstock.com)

Diskusie, či je zdravé piť kávu, sú večné. Dokonca aj názory odborníkov sa rôznia. Niektorí tvrdia, že by sme ju vôbec nemali piť, iní dávku kofeínu naopak vychvaľujú. Ak si však spravíte kvalitnú zdravú kávu, určite tým nič nepokazíte.

Nie vždy má človek čas zájsť do dobrej kaviarne a vychutnať si skvelú kávu. Aj doma si môžete užiť skvelý relax so šálkou kávy, ktorá vás vábi svojou vôňou a osvieži vynikajúcou chuťou!

Čo si všímať pri výbere kávy?

V prvom rade si nápoj robte vždy z čerstvo zomletej kávy. Aj keď vás to bude stáť určitú námahu, výsledok vás prekvapí. Aby bola káva zdravá, musí byť poctivo vypestovaná. Nie nadarmo sa píše na niektorých obaloch výrobkov „bio“. Avšak je veľa káv, ktoré nie sú oficiálne bio certifikované a napriek tomu spĺňajú tie kritériá. Vyberajte si kvalitné zrno, tzv. specialty coffee. Forma spracovania by mala byť čo najrýchlejšia. Existuje totiž veľa káv, ktoré sa k nám dostanú aj s percentom plesní v zrne. Nezabúdajte na to, že plesne oslabujú organizmus!

Dôležitý je tiež výber kávovaru. Dajte prednosť pákovému systému s tlakovým výkonom deväť barov. Teplota na výrobu kávy by nemala byť vyššia ako 95 stupňov!

Sledujte penu

Keď máte kávu, ktorá je čerstvo pomletá, dajte ju do páky a silno zatlačte. Potom pripevnite páku na kávovar a nechajte nahriať vodu. Spustite prekvapkávanie, vďaka ktorému za 20 až 30 sekúnd získate maximálne tridsať mililitrov kvalitného espressa. Sledujte penovú vrstvu na povrchu kávy. Má pena veľké oká? Alebo je veľmi tmavá? Aj to sú známky zle urobenej a nekvalitnej kávy.

Ako na cappucino a latte?

Aj cappucino a latte si vyžaduje presný postup prípravy. Tie by ste si mali pripraviť vždy z plnotučného a dobre chladeného mlieka. Nalejte ho do stredne veľkej kovovej kanvičky. Potom do nej ponorte trysku z kávovaru. Pozor, na akej teplote je prístroj nastavený! Pri 40 stupňoch držte nádobu rovno, tryska by mala byť tesne pod hladinou. Ak je to 70 stupňov, robte krúživé pohyby až pokiaľ sa mlieko nespení. Opäť sledujte penu! Nesmie byť tmavej farby, čo naznačuje, že je spálená. Mala by byť tuhá a bez veľkých bubliniek.

V čom a s čím podávať kávu?

Teraz prichádza na rad, v čom si vychutnať kávu. Ak máte klasické espresso, podávajte ho v hrubostenných nahriatych šálkach. Tie spoľahlivo udržia teplotu nápoja. Cappuccino by ste mali mať vo väčšej šálke so širokým vrchom a latté v sklenenom vysokom pohári. Príjemnou bodkou ku káve je mlieko v samostatnej malej nádobe a voda. Pozor, tá nie je na doplnenie tekutín! Mnohí sa domnievajú, že práve servírovanie vody ku káve značí o jej odvodňovacom účinku. Nezmysel! Vodu by ste mali vypiť pred konzumáciou kávy, aby ste si prečistili chuťové bunky.

Uskladnenie

Kávu skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste v špeciálnej dóze s dobrým tesnením. Je nevhodné ju uchovávať pri sporáku či pri okne. Jej najväčším nepriateľom je totiž častá zmena teplôt.  

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9