Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zázračný liek na choroby: Zachraňuje ľudské životy?

Marihuana údajne môže mať liečivé účinky.
Marihuana údajne môže mať liečivé účinky. (Zdroj: profimedia.sk)

Odjakživa sa hovorilo o marihuane ako o nebezpečnej droge. V posledných rokoch sa však často skloňuje v súvislosti s liečivými účinkami. Vraj dokáže zmierniť príznaky mnohých chorôb a dokonca je výborná na rakovinu. Čo je na tom pravdy?

Na užívanie marihuany je toľko názorov, koľko ľudí. Zatiaľ čo niektoré výskumy potvrdili, že má terapeutické účinky na človeka, odborníci upozorňujú na jej negatíva. Je však známe, že už v 19. storočí odporúčali vtedajší lekári konope na liečenie delíria tremens, ktorý sa vyskytoval u abstinujúcich alkoholikov. Vedci dokonca upozorňujú na fakt, že v krajinách, kde nie je zakázané fajčenie marihuany, ako Kostarika či Jamajka, sa údajne vyskytuje omnoho menej ľudí závislých od alkoholu.

Účinná látka v konope

V rastline konope sa vyskytuje kanabidiol, ktorý patrí do skupiny látok zvaných kanabinoidy. Je preukázané, že chráni nervové bunky proti nedostatku kyslíku a proti rôznym jedom, vrátane otravy alkoholom. Mohol by byť cenný pre liečbu rôznych ochorení. Hlavnými oblasťami liečebného využitia kanabidiolu sú psychóza, úzkosť, schizofrénia, nespavosť, Alzheimerova choroba, obezita, srdcová arytmia, Parkinsonova choroba a mnoho iných.

Podľa mnohých vedcov práve táto zložka robí z marihuany medicínsky objav, ktorý by mohol pomôcť chorým pacientom.

Výborná na osteoporózu?

Média šírili informáciu, že by lekárska marihuana mohla byť riešením pre tých, ktorí trpia osteoporózou. Nadmerné užívanie konope môže vraj chrániť pred touto chorobou starších ľudí tým, že aktivuje prirodzene sa vyskytujúce molekuly (kanabinoidné receptory, alebo CB1) v tele, ktoré sú kľúčom k rozvoju osteoporózy. Aj keď zlúčeniny pomohli oslabiť kostné tkanivá u mladých, ukázalo sa, že strata kostnej hmoty sa u starších myší znížila. Podľa vedúceho štúdie Stuarta Ralstona z Arthritis Research Campaign ide o vzrušujúci krok dopredu. Ide však o prvé výsledky, takže sú potrebné ďalšie výskumy, ktoré by to potvrdili.

Vraj zabíja metastázy

Aj vedci z California Pacific Medical Center v San Franciscu sa môžu pochváliť prevratným medicínskym objavom, na ktorý prišli po 20 rokoch skúmania. Zistili, že spomínaná látka nachádzajúca sa v marihuane (kanabidiol) by mohla zastaviť metastázy pri mnohých agresívnych druhoch rakoviny.

Molekulárny biológ Desprez strávil desaťročia skúmaním génu ID-1, ktorý je zodpovedný za šírenie rakoviny. Jeho kolega Sean McAllister zas študoval účinky kanabidiolu - netoxickej a nepsychoaktívnej chemickej zlúčeniny v marihuane. Keď svoje skúsenosti a znalosti spojili, vznikol výnimočný objav. Do Petriho misky totiž umiestnili kanabidiol a bunky s vysokou hladinou ID-1. Kanabidiol údajne dokáže vypnúť ID-1. Vraj pôsobí pri mnohých agresívnych druhoch rakoviny - mozgu, prostaty, jednoducho všade, kde sú vysoké hladiny ID-1.

Výťažok z ľahkej drogy testujú v laboratórnych podmienkach a na zvieratách, no už čakajú, kedy dostanú povolenie na klinické testovanie na ľuďoch.

Ako však vedec upozornil, fajčením si ľudia nijak nepomôžu. Z fajčenia sa nikdy nedostane do tela toľko kanabidiolu, aby to malo nejaký efekt. Vraj by mala byť marihuana účinná vo forme injekcií alebo tabletiek.  

Pomohla dievčatku

Okrem rôznych výskumov sú známe aj skutočné príbehy ľudí, ktorých marihuana vyliečila. Môžu byť dôkazom, že tvrdenia o liečebných účinkoch tejto rastliny nie sú úplne mimo.

Príbeh o sedemročnej Charlotte Figi obletel celý svet. Dievčatko trpelo epileptickými záchvatmi, nedokázalo chodiť a ani poriadne rozprávať. Dokonca malo aj zástavu srdca, Jej rodičia boli zúfalí a poslednú štipku nádeje vkladali do lekárskej marihuany s nízkym THC.

Dravetovej syndróm. To je diagnóza malej Charlotte. Ide o veľmi zákernú chorobu, ktorá spôsobuje výskyt častých náhlych úmrtí. Prejavuje sa ťažkosťami so spánkom, problémami s príjmom potravy a závažnou formou epilepsie. Pomohla jej však špeciálna odroda marihuany!

Aj keď pomáha deťom postihnutým týmto syndrómom, lekári varujú. Nevedia presne, aké účinky môže mať dlhodobé užívanie na činnosť mozgu. V súčasnosti majú rodiny v Colorado Springs k dispozícii lekáreň, predávajúcu túto rastlinu a farmu, ktorá dodáva odrodu rodinám.

Vyliečila jeden z najhorších nádorov

Muž z Colorada trpel spinocelulárnym karcinómom, ktorý je známy aj ako nádor dlaždicových buniek. Vplyvom tumoru sa mu na povrchu hlavy vytvorili dve diery, ktoré mu lekári potierali extraktom z marihuany. Ani samotní lekári nemohli uveriť tomu, čo videli. Po týždňoch došlo k rapídnemu zlepšeniu. Ako potvrdil onkológ, olej rakovinové bunky doslova zabil. Americká biotechnologická spoločnosť  Cannabis Science po tejto liečbe jednoznačne vyhlásila, že ide o dôkaz, že marihuana dokáže rakovinu vyliečiť.

Konkuruje modrej pilulke

O tom, že marihuana je v niektorých štátoch mimoriadne populárna, niet pochýb. Minulý rok vyšla správa, že marihuana tvorí v USA trh v hodnote 1,7 miliárd dolárov. Dokonca konkuruje známej modrej pilulke – viagre! Údajne sa očakáva, že sa trh s marihuanou ešte zdvojnásobí v nasledujúcich piatich rokoch. Ak by 20 štátov v USA prijali legislatívu ohľadom lekárskej marihuany, potom by trh v roku 2016 dosiahol hodnoty 8,9 miliónov dolárov.

Aká je pravda?

V každom prípade marihuana má schopnosť zmierniť sprievodné javy pri onkologických chorobách. Svedčia o tom pacienti v Izraeli, kde je konope, určené na liečebné účely, legalizované už pekných pár rokov. Pestovať ho však nemôže hocikto a taktiež dávku má pacient obmedzenú. Oficiálne sa používa na tíšenie bolesti a problémov u pacientov s týmito ochoreniami: rakovina, AIDS, roztrúsená skleróza, šedý zákal, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Pacienti samozrejme nefajčia marihuanu, užívajú konopný výťažok či „koláčiky“ na potlačenie vedľajších účinkov chemoterapie.

Ak si myslíte, že fajčenie marihuany vás zbaví zdravotných problémov, ste na omyle! Konopný dym obsahuje množstvo rakovinotvorných a mutagénnych látok, no to nie je všetko. Okrem toho, že je u nás nelegálna, má i ďalšie negatíva. Zvyšuje riziko vzniku srdcovo-pľúcnych ochorení a psychických chorôb.

Navyše, lekári upozorňujú, aby si ľudia nemysleli, že bežné konope ich vylieči. Liečivé sú len odrody s vysokým obsahom účinných látok.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9