Čaká nás pohroma: S čím budeme musieť bojovať?

Komáre sa kvôli teplu množia, hrozí invázia?
Zdroj: SITA
2014-02-25 18:30:00

Mali by sme sa pripraviť na boj s nepríjemným hmyzom! Odborníci varujú, že nás čaká invázia krvilačných komárov. Spôsobila to jedna z najmiernejších zím, ktorá k nám prišla za posledných 130 rokov.

Mierna zima praje komárom

Neobvyklé teplo a takmer žiadne mrazy. Takáto je zima 2013/2014. Aj keď sa mnohí tešia, úsmev ich čoskoro prejde. Podľa odborníkov nás totiž v lete čaká invázia komárov.

Nemeckí entomológovia varujú, že v močiaroch, rybníkoch a ďalších vodných zdrojoch prežila väčšina vajíčok komárov. Tie sú veľmi citlivé na extrémne chladné počasie, preto je teplá zima priam ideálna na ich rozmnožovanie. Čaká nás invázia komárov, ktorá bude väčšia ako minulý rok po záplavách a na ktorú sme zvyknutí.

"Mierna zima im naozaj pomáha. Tento hmyz profituje z klimatických zmien a neustáleho stierania rozdielov medzi jednotlivými ročnými obdobiami,“ potvrdil Sven Klimpel zo Senckenbergovho inštitútu vo Frankfurte nad Mohanom.

Exotický hmyz na Slovensku?

Čo je na tom najhoršie, musíme sa pripraviť aj na exotické komáre žijúce južnejšie. Podľa entomológov sa rozšíria roje samičiek, ktoré sa kvôli vajíčkam musia napchať na bielkoviny bohatou stravou – krvou teplokrvných živočíchov. Exotický hmyz sa vraj pohybuje smerom na sever, takže by mohol byť súčasťou tohtoročného roju komárov.

"Bude sa šíriť po celej Európe a pohybovať sa smerom na sever," predpovedal Klimpel.

Týka sa to i komára tigrovaného, ktorý pochádza z Ázie. Na človeka prenáša nebezpečné ochorenia ako horúčku dengue či žltú zimnicu. Výskyt tohto komára bol zaznamenaný v roku 2012 v Českej republike, ďalej vo Francúzsku a v Taliansku. Dokonca sa vyskytol aj na Slovensku, aj keď malom počte. Vplyvom postupného zmierňovania teplôt v strednej Európe vedci očakávajú ďalšie rozširovanie druhu na severnejšie krajiny.

Podľa Prof. Nasira Jalili, odborníka na tropickú parazitológiu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, sa v teplej zime darí najmä spomínanému komárovi tigrovanému. Nie je teda úplne vylúčené, že by sa mohol objaviť na Slovensku.

Teplá zima je vhodná na prežívanie vajíčok invazívneho komára Aedes Albopictus, teda komára tigrovaného. V budúcnosti môžeme očakávať väčší výskyt toho druhu. Vyžaduje si to však intenzívny výskum v teréne. Tento problém bude čím ďalej, tým aktuálnejší,“ upozorňuje Nasir Jalili.

Minulý rok nám komáre doslova pili krv, čo spôsobilo teplo a záplavy. Čaká nás aj tento rok  invázia hmyzu? Isté je, že teploty stále rastú, ľadovce sa topia, máme kratšie zimy. Teplé podnebie praje šíreniu nebezpečného hmyzu z exotických krajín, ktorý prenáša choroby. Aj to sú dôsledky globálneho otepľovania...

Ako na dotieravé komáre? Prečítajte si na Vyšetrení, ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému hmyzu!

2014-02-25 18:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: SITA  |  Zdroj: dw.de

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia