Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Komu alkohol ničí život? Odhaľte znaky, ktoré prezradia závislých

Alkoholici skrývajú vypité poháriky alkoholu!
Alkoholici skrývajú vypité poháriky alkoholu! (Zdroj: photl.com)

Alkoholikov spoznáte nielen podľa toho, že ich koordinácia pohybu je zjavne iná ako u ostatných. Mnohí vedia svoje problémy s touto neresťou perfektne zakryť. Odhaľte ich!

Každého alkoholika spoľahlivo prezradia určité znaky. Zistite, ktoré to sú a podajte mu pomocnú ruku!

Izolácia od každodenného života alebo absencia v práci

Keďže alkohol postupne preberá kontrolu nad celým ľudským životom, tí, ktorí mu prepadli, majú problémy udržať všetko v poriadku. Častokrát neprídu roboty a na stretnutia, keďže sú buď opití alebo sa liečia z "opice". Keďže majú strach, že sa ostatní dozvedia o ich závislosti, začnú sa izolovať od ostatných. A to ani nevedia, že práve to ich prezrádza, že majú problémy s alkoholom.

Emocionálne výkyvy

Každý jeden deň znamená pre alkoholikov boj so závislosťou, čo je veľmi stresujúce. Navyše, alkohol prehlbuje depresívne stavy a stavy úzkosti. Stávajú sa z nich psychicky labilné osoby, ktoré sú veľmi emotívne. Striedanie dobrej nálady a depresie či zlosti je u nich takmer na každodennom poriadku.

Kde sa nepije alkohol, tam ich nenájdete

Na oslavu, kde sa nebude piť alkohol, alkoholik určite nepríde. Keďže bez neho dlho nevydrží, môžu sa uňho dostaviť abstinenčné príznaky ako nevoľnosť, potenie či úzkosť.  Mohol by byť podráždený, agresívny a mať zlú náladu. Nie je príjemné mať na spoločenskej udalosti takého človeka. Alkoholik sa prirodzene bude vyhýbať miestam, kde alkohol netečie prúdom. Paradoxom je, že naopak niektorí odmietajú akcie, kde nájdu poháriky alkoholu. Ide o tých, ktorí si plno uvedomujú svoj problém. Jednoducho sa hanbia. Preto si dajú "do nosa" radšej potajomky doma.

Skrývajú fľašky

Ak niekto cíti potrebu skyť niečo pred svojimi blízkymi, znamená to, že si uvedomuje svoj problém ,a že robí niečo zlé. Či už nájdete ukryté poháriky alebo rovno celú fľašku, práve ste odhalili alkoholika, ktorý sa hanbí sám za seba.

Nebezpečné správanie

Alkoholici sa zvyčajne nevedia ovládať. Jazda pod vplyvom alkoholu či iné nebezpečné situácie sa pre nich stanú čoraz bežnejšími. Aj preto sú často aktérmu bitiek. Budú stále riskovať nielen svoj život, ale i životy ostatných.

Vysoká tolerancia na alkohol

Po desiatich pohárikoch nemá stále dosť? Alkoholik si buduje čoraz väčšiu toleranciu. Môže vypiť i väčšie množstvo a napriek tomu ho nebude bolieť hlava a nebude mu zle. Preto, zatiaľ čo príležitostných pijanov odradí alkohol po nepríjemnej "opici", alkoholici nemajú dôvod s tým prestať a pokračujú v tejto neresti i naďalej.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9