Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drogy dokážu urobiť z ľudí trosky: Ako sú na tom Slováci?

Drogovo závislých je na Slovensku čoraz viac.
Drogovo závislých je na Slovensku čoraz viac.

Nielen alkohol si Slováci často doprajú. Aj po drogách často siahajú, o čom svedčia štatistické údaje vypracované Národným centrom zdravotníckych informácií o vývoji počtu liečených užívateľov drog od roku 2001 do roku 2011.

Počet liečených drogovo závislých v roku 2011 opäť stúpol, pričom najviac mladých ľudí od 20 do 34 rokov sa nechá zlákať na tieto nebezpečné látky. 

Štatistické údaje ukazujú, že v roku 2011 narástol počet liečených užívateľov drog na 2 313 osôb. Slováci pritom najčastejšie siahali po pervitíne a heroíne. Šokujúce však je, že medzi týmito osobami sú i deti do 14 rokov a starší pacienti nad 55 rokov.

"Mierne sa znížil počet drogovo závislých detí do 14 rokov, avšak zvyšuje sa počet liečených pacientov nad 55 rokov," uvádzajú štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií.

Počet liečených drogovo závislých vzrástol

Smutná správa je, že drogám podľahne čoraz viac ľudí. Svedčí o tom nárast počtu pacientov v roku 2011 v porovnaní s rokom 2010. Oproti predchádzajúcemu roku narástol o 47 osôb, pričom vysokú prevahu majú muži.

"Dostávame sa tak opäť bližšie k roku 2001, kedy bol za posledných 11 rokov najvyšší počet drogovo závislých pacientov (2 559 pacientov)," uvádzajú štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií.

Tieto drogy vedú

Veľa Slovákov siaha hlavne po pervitíne a heroíne, ktoré si vpichujú hlavne injekčnými striekačkami.

"Pervitín v minulom roku užívalo celkovo 759 hlásených drogovo závislých (z toho 614 mužov a 145 žien), heroín získaný na ulici užívalo 362 mužov a 100 žien. Najčastejším spôsobom užívania drogy je naďalej injekčná forma (817 prípadov), fajčením (589) a šnupaním (505 prípadov)," uvádzajú štatistické údaje Národné centrum zdravotníckych informácií.

Podliehajú im aj deti

Pred dvoma rokmi bolo približne 70 % liečených užívateľov drog (1 620 prípadov) vo veku od 20 do 34 rokov. Medzi drogovo závislými sa našli aj takí, ktorí mali 15 až 19 rokov a dokonca aj deti do 14 rokov, ktorých bolo 14. Zaujímavé je, že sa zvyšuje počet starších pacientov, ktorí majú nad 55 rokov - v roku 2006 ich bolo 15 a v minulom roku 28.

Drogy užívali až 11 rokov

Dĺžka rokov, počas ktorých užívali Slováci drogy, je alarmujúca vzhľadom na fakt, že dlhodobé užívanie drog vyčerpáva organizmus, čím ho oberá o množstvo energie a hlavne roky života. Až 762 pacientov uvádza, že drogy "ovládli" ich život na 11 a viac rokov. Mladší pacienti, ôsmi 13 až 15-roční, užívali drogy viac ako jeden rok, avšak jeden užíval drogy po dobu až 6 rokov.

Drogovo závislí boli hlavne nezamestnaní

"Z celkových čísel možno ďalej vybrať, že početnú skupinu liečených drogovo závislých tvoria ľudia so stredoškolským vzdelaním (1 192 osôb) a so základným vzdelaním (872 prípadov). Najvyšší počet zo závislosti liečených osôb bol spomedzi nezamestnaných (1 300 osôb)," uvádzajú štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií.

Takto to vyzeralo v jednotlivých krajoch

Mesto                                               Počet pacientov liečených z drogovej závislosti v roku 2011
Bratislavský kraj                                                                                           684
Nitriansky kraj                                                                                               371
Košický kraj                                                                                                  225
Banskobystrický kraj                                                                                    196
Prešovský kraj                                                                                               83

Nelichotivé prvenstvo liečených drogovo závislých za rok 2011 si udržal Bratislavský kraj. Za ním bol Nitriansky kraj a následne Košický kraj, ktorý zaznamenal najvyšší nárast liečených užívateľov drog (225 prípadov v roku 2011 oproti 189 prípadom v roku 2010). Naopak, Banskobystrický kraj mal najväčší úbytok (196 prípadov v roku 2011 oproti 249 prípadom v roku 2010).

Drogy sú nebezpečné látky, ktoré dokážu zatočiť so zdravím, ale aj psychikou človeka. Stále je veľa ľudí na Slovensku, ktorí im podľahnú, treba len dúfať, že štatistiky za uplynulý rok zaznamenajú nižší nárast drogovo závislých...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9