Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

STRAVA, ktorá PREDLŽUJE život a spomaľuje STARNUTIE: Koža bez PSORIÁZY ako BONUS!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prerušovaný pôst - ak je dodržiavaný správne – vám môže pomôcť žiť dlhšie, tvrdia vedci. Určite už o ňom počul každý, kto sa pokúša zhodiť pár kíl. Ide o stravovací model, v ktorom sa obdobie pôstu strieda s obdobím voľnej konzumácie stravy.

V Hollywoode má veľmi obľúbený prerušovaný pôst mnoho názvov – poznáme ho ako diéta 5: 2, metóda 16/8, diéta bojovníka… Základná myšlienka je rovnaká: schudnúť! Princíp spočíva v tom, že neobmedzujeme to, čo jeme, ale kedy jeme.

Čítajte tiež: KOĽKOKRÁT denne môžete vypustiť PLYNY a ODGRGNÚŤ si? Kedy za tým môže byť niečo VÁŽNE!

Predlžuje život

Mohlo by to znieť ako ďalšia módna diéta celebrít, ale v skutočnosti existuje podľa vedy veľa dôvodov, prečo je prerušovaný pôst, ak nie pre chudnutie, tak pre jeho zdravotné benefity, výbornou voľbou. Ukázalo sa, že potenciálne znižuje symptómy psoriázy, pomáha predchádzať infekciám a znižuje riziko rôznych druhov rakoviny a metabolických chorôb, píše iflscience.com. Podľa novej štúdie uverejnenej v prírode prináša ešte ďalší benefit – predlžuje život!

"Časovo obmedzené jedenie sa nedávno stalo zaujímavým ako potenciálna zbraň proti starnutiu organizmu. Vedci skúmali vplyv prerušovaného diétneho režimu na vínne mušky a zistili, že výrazne predĺžil ich životnosť a oddialil nástup markerov starnutia vo svaloch a črevách," píše sa vo výsledkoch štúdie. 

Samozrejme, ľudia a ovocné mušky sú v mnohých ohľadoch úplne odlišní, ale existuje dobrý dôvod, prečo si výskumný tím vybral práve tieto malé testovacie subjekty. Výskum stále viac podporuje myšlienku, že úspech akéhokoľvek režimu prerušovaného pôstu závisí od toho, ako dobre sleduje prirodzený cirkadiánny rytmus nášho tela (biologický rytmus s periodicitou v dĺžke 20 ž 28 hodín) a ovocné mušky majú celkom podobný cyklus deň/noc ako my. Tiež zdieľajú asi 70 percent génov ľudských chorôb. Najlepšie na tom je, že starnú podobným spôsobom ako ľudia, ale dožívajú sa len asi dvoch mesiacov, čo znamená, že vedci môžu študovať celú životnosť testovaného subjektu bez toho, aby strávili pri tom desaťročia.

STRAVA, ktorá PREDLŽUJE život
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mal by sa dodržiavať v noci

Na meranie účinku prerušovaného pôstu na starnutie tím zaradil ovocné mušky do jednej zo štyroch rôznych diét. Jedna skupina mala neobmedzený prístup k jedlu, ďalšej skupine bol umožnený prístup k potrave iba počas 12 hodín do dňa, tretia skupina 24 hodín hladovala a potom mohli 24 hodín neobmedzene jesť a posledná skupina jedla v režime prerušovaného pôstu - 20 hodín mali pôst a zvyšné hodiny mohli neobmedzene jesť.

Práve táto posledná diéta ako jediná zo všetkých predĺžila životnosť múch. Využitie cyklu deň/noc s tým, že mušky sa postili celú noc a jedli iba v čase obeda, bolo pre vedcov vodítkom k mechanizmu stojacemu za týmto efektom. Prišli na to, že autofágia - proces, pri ktorom bunky v tele odbúravajú nepotrebné alebo škodlivé zložky a používajú ich na regeneráciu nových buniek - nastupuje po pôste, ale iba vtedy, keď je dodržaný v noci.

„Zistili sme, že výhody prerušovaného pôstu predlžujúce život si vyžadujú funkčný cirkadiánny rytmus a komponenty autofágie," vysvetľuje vedúca štúdie Mimi Shirasu-Hizaová. „Keď bol jeden z týchto procesov narušený, diéta nemala na životnosť mušiek žiadny vplyv."

Pri dodržaní tohto režimu samci vínnych mušiek žili dlhšie o osem dní, čo je predĺženie ich života o 13% a samičkám sa darilo ešte lepšie, čím predĺžili svoju životnosť o viac ako týždeň a pol, čiže o 18%. Ešte lepšie bolo „zdravie“ mušiek: zlepšila sa im funkcia svalov a neurónov, znížila sa agregácia proteínov súvisiaca s vekom a oddialil sa nástup markerov starnutia vo svaloch a črevných tkanivách.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPrerušovaný pôst
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9