Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prečo by sa v LETE nemalo CHUDNÚŤ? Dôvod neúspešných POKUSOV, toto je NAJLEPŠÍ mesiac v roku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si myslíte, že leto je ideálnym obdobím niečo so sebou robiť a zbaviť sa nepeknej pneumatiky okolo bruška, ste na omyle. Ak chcete byť úspešní, mali by ste začať v inom období.

Hoci ide o mesiac neúspešných pokusov a cvičebných plánov, stále sa javí ako najlepšie obdobie, kedy začať bojovať s pribúdajúcimi kilami. Ako potvrdzuje štúdia, tí, ktorí držia diétu na začiatku roka, zaznamenajú nakoniec najväčší pokles hmotnosti. Podľa odborníkov by za tým mohla byť mentalita "nového začiatku", keďže začína nový rok a tým aj väčšia motivácia, píše sa na dailymail.co.uk

Údajné tí, ktorý začínajú chudnúť v januári, dajú dole v priemere 2,54 kg v porovnaní s 1,61 kg v lete. Navyše, ručička na váhe v druhom prípade neklesá tak dole aj z dôvodu, že letné prázdniny sťažujú dodržiavanie zdravých návykov. 

Úspešnejší začiatok roka

Vedci z Oxfordskej univerzity na čele s dietológom, doktorom Dimitriosom Koutoukidisom poznamenali, že chudnutie je jedným z najčastejších novoročných predsavzatí. Ale keďže sa ľudia priznávajú, že sa vzdali svojho naplánovaného zdravotného plánu, nie je jasné, či je pokus schudnúť na začiatku roka úspešnejší ako iné úlohy v kalendári, uviedli vedci.

Monitorovali 85 514 ľudí v Anglicku vo veku v priemere 65 rokov, ktorí od januára 2017 do decembra 2018 začali s programom prevencie cukrovky Národnej zdravotnej služby vo Veľkej Británii (NHS). Účastníci mali vysokú hladinu cukru v krvi, ale ešte sa u nich nerozvinula naplno cukrovka. Zúčastnili sa osobných alebo online stretnutí, kde boli povzbudzovaní, aby dodržiavali zdravšiu stravu, viac cvičili a schudli.

Prečo by sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy to ide najťažšie? 

Výsledky publikované v časopise Obesity ukazujú, že skupina schudla v priemere 2 kg za šesť mesiacov, čo sa rovná 2,3 percentám ich telesnej hmotnosti. Avšak tí, ktorí začali s diétou v januári, schudli viac ako ďalší, ktorí odštartovali nový zdravotný režim kedykoľvek počas roka.

Celkovo tí, ktorí začali s diétou v januári, schudli o 12 až 30 percent viac ako ostatní, ktorí tak urobili v iných obdobiach roka, uzavrel tím. Najmenej úspešným mesiacom bol august, po ňom júl (1,65 kg), september (1,79 kg) a december (1,83 kg). Výskumníci vsak zdôraznili, že určitý vplyv ma za tým fakt, že ľudia sa vážili viac v zimných mesiacoch ako v letných. 

Navrhli, že mnohí môžu byť najúspešnejší v januári vďaka novoročným predsavzatiam s „novým začiatkom, rozsiahlym pokusom o chudnutie a veľkému marketingu programov na chudnutie. Tieto faktory môžu zvýšiť motiváciu, čo vedie k väčšiemu zapojeniu sa do diétnych plánov a tým aj úbytku hmotnosti.

A ktorý mesiac je najproblémovejší? August! Keďže ide zvyčajne o dovolenkový mesiac, čo sa týka hlavne Anglicka, nedostatok rutiny môže sťažiť chudnutie. 

Prečo by sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Britská asociácia dietológov však už dávnejšie varovala, že mentalita „nový rok, nové ja“ môže podporovať nárazové diéty a poškodiť duševné zdravie. Nabáda ľudí, aby premýšľali o tom, čoho by mali jesť viac – napríklad vlákniny – namiesto toho, aby sa zamerali na obmedzovanie stravy.

Ako by mala vyzerať vyvážená strava?

Základom by mali byť zemiaky, chlieb, ryža, cestoviny alebo iné škrobové sacharidy, ideálne celozrnné, ako tvrdí NHS:

  • Každý deň zjedzte aspoň 5 porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny. Počíta sa všetko čerstvé, mrazené, sušené a konzervované ovocie a zelenina.
  • Základom jedla sú zemiaky, chlieb, ryža, cestoviny alebo iné škrobové sacharidy, ideálne celozrnné.
  • 30 gramov vlákniny denne - ráta sa nasledovné: 5 porcií ovocia a zeleniny, 2 celozrnné cereálne sušienky, 2 hrubé krajce celozrnného chleba a veľké pečené zemiaky so šupkou.

  • Dbajte na mliečne alternatívy (ako sú sójové nápoje) s nižším obsahom tuku a cukru.
  • Jedzte trochu fazule, strukovín, rýb, vajec, mäsa a iných bielkovín (vrátane 2 porcií rýb každý týždeň, z ktorých jedna by mala byť mastná).
  • Vyberte si nenasýtené oleje a nátierky a konzumujte ich v malých množstvách.
  • Pite 6-8 šálok/pohárov vody denne.
  • Dospelí by mali prijať menej ako 6 g soli a 20 g nasýtených tukov u žien alebo 30 g u mužov denne.
Viac o téme: JanuárZdravieChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9