Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MUŽ, ktorý POPIERA zákony STARNUTIA: Rokmi sa NEMENÍ, inšpirujte sa jeho ZVYKMI!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak by ste sa pozreli do kalendára, zistili by ste, že Dr. Mark Hyman má 63 rokov. Odborník však povedal, že jeho biologický vek (na základe markerov bunkového zdravia) je v skutočnosti 43! Údajne za to môže jeho životný štýl a rutina, ktorej je verný dlhé roky. 

Existujú dôkazy, že váš životný štýl môžu znížiť markery bunkového starnutia, hoci testy na určenie biologického veku sa považujú stále za kontroverzné. Dá sa s tým ale niečo robiť! Netreba pritom žiadne drastické a drahé opatrenia, aby ste vyzerali mladšie, ako skutočne ste. Návyky ako strava, cvičenie, spánok, doplnky stravy a zvládanie stresu vám môžu ubrať roky, vďaka čomu nielenže budete dobre vyzerať, ale budete sa dobre cítiť aj po psychickej stránke, píše sa na insider.com.

Problémy, ktoré sa dajú zmeniť

Hyman nie je proti starnutiu. Ide o proces, ktorému sa nedá úplne vyhnúť a treba ho prijať ako súčasť svojho života. Dá sa však starnúť inak, teda zdravšie. Ako dodal, podľa neho je mylnou predstavou u mnohých, že starnutie automaticky prichádza so zdravotnými problémami, ako sú boľavé kĺby, spomalené myslenie a chronické ochorenia.

"Ľudia si neuvedomujú, že tieto problémy sa vyskytujú s vecami, ktoré môžeme zmeniť, teda sú reverzibilné. Je to liečiteľný stav," povedal odborník. 

Jeho nová kniha „Young Forever“ rozoberá vedu o zdravom starnutí s tipmi na návyky, ktoré predĺžia nielen dĺžku života, ale aj „dobu zdravia“. Povedal, že stratégie dlhovekosti, ako je dobrá výživa a cvičenie, sú kľúčové nielen pre dlhý život, ale aj pre lepšiu kvalitu života. Jeho zdravá rutina pomáha odvrátiť dlhodobé problémy a zároveň ho udržiavať v špičkovej forme! Presvedčte sa o tom sami a pozrite si jeho fotografiu na webovej stránke Insider. 

MUŽ, ktorý POPIERA zákony
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Deň začína meditáciou, kávou a písaním

Hyman povedal, že prvá vec, ktorú robí každé ráno, po prebudení o 6:00, je meditácia 20 minút. Potom si vychutná rannú kávu a posadí sa, aby venoval čas písaniu. Dôkazy naznačujú, že oba zvyky môžu pomôcť dlhovekosti. Káva súvisí s nižším rizikom stavov, ako sú srdcové choroby a demencia. Navyše, poskytuje množstvo zdraviu prospešných rastlinných zlúčenín nazývaných antioxidanty. Meditácia môže pomôcť zlepšiť duševné zdravie a znížiť stres, čo je hlavný faktor rýchlosti starnutia.

MUŽ, ktorý POPIERA zákony
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Silové cvičenie ako súčasť rutiny zdravého starnutia

Po káve Hyman cvičí silový tréning s odporovými gumami, ktoré mu podľa jeho slov pomohli vybudovať svaly a znížiť bolesti chrbta.

"Kedysi to bola joga, tenis alebo chôdza. Odporový tréning skutočne zmenil moje telo a zdravie," povedal.

Výskum naznačuje, že aj malé množstvo silového tréningu môže znížiť zdravotné riziká. Zatiaľ čo zdvíhanie závažia je skvelá forma silového tréningu, odporové gumy môžu ponúknuť pohodlnú a prenosnú možnosť, ak cestujete alebo nemáte prístup do telocvične.

Hyman povedal, že jeho ranný tréning trvá asi 30 minút, ale ak je to možné, venuje sa aktivitám vrátane turistiky alebo bicyklovania. Najradšej však cvičí 3 hodiny denne. Po cvičení použije parnú sprchu a na rad prichádza otužovanie! Ponorí sa do vody, ktorá má len 4 stupne Celzia. Výskumy ukazujú, že vystavenie sa horúčave a chladu môže znížiť zápal a zlepšiť metabolizmus. 

MUŽ, ktorý POPIERA zákony
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Raňajky bohaté na bielkoviny a nabité živinami

Po rannom tréningu sa Hyman dobije kombináciou rastlinných živín a zdravých tukov z prísad, ako sú bobule, chia semienka a konopné semienka. Nezabúda ani na 48 gramov bielkovín, esenciálnych živín pre budovanie a udržiavanie svalov, ktoré získa pridaním srvátkového proteínového prášku do svojho kokteilu.

"S pribúdajúcim vekom je svalová hmota čoraz dôležitejšia. Je to kritická časť zdravého starnutia," povedal Hyman.

Dodržiava tzv. „pegánsku“ diétu, kombináciu paleo a vegánskej stravy, ktorá sa zameriava na prevažne rastlinné plnohodnotné potraviny. Jeho doplnková rutina zahŕňa tiež kreatín pre zdravie svalov a mozgu. Užíva tiež špeciálny typ nedávno objavenej mastnej kyseliny nazývanej C15:0, ktorá je spojená s lepším spánkom, vyššou energiou a nižším stresom.

Žiadne doplnky nenahradia stravu

Pre ľudí, ktorí ešte nemajú rutinu, podporujúcu dlhovekosť, môžu byť zdravé návyky, ako je cvičenie a zmena stravovania, jednou z najjednoduchších zmien na zlepšenie zdravia.

"Najdôležitejšie je cvičenie a strava so zdravými tukmi a rastlinnou stravou," radí Hyman na záver. "Žiadne množstvo doplnkov ich nemôže nahradiť."

Viac o téme: ZdravieStravovanieŽivotný štýlVekMladosťBiologický vek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9