Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

6 najhorších ZVYKOV v strave, ktoré vás OBERAJÚ o ploché brucho: Zbytočná sabotáž!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cvičíte, zdravo sa stravujete, no i napriek nemáte bruško, po ktorom tak túžite? Vašim problémom môžu byť zlé stravovacie návyky, ktoré spôsobujú, že vyzeráte ako balón.

Každodenné návyky môžu veľmi ľahko pokaziť vašu snahu schudnúť bez toho, aby ste si to uvedomovali. Na príčine je väčšinou zlá strava a nadúvanie.

„Priveľa kalórii z nadmerne veľkých porcií jedla a nápojov sladených cukrom môžu tiež viesť k zvýšenému brušnému tuku, čo sťažuje dosiahnutie ideálnej postavy," konštatovala registrovaná dietologička Amber Pankoninová.

 

Nadúvanie alebo opuch žalúdka môžu byť podľa nej spôsobené základnými tráviacimi problémami, potravinovou intoleranciou alebo nedostatočným príjmom určitej živiny, ako sa píše sa to eatthis.com.

pcha môže byť tiež príčinou, že sa budete cítiť nafúknuto a aj samotné nadúvanie si môžete pomýliť s tukom okolo brucha. Dietológovia sa zhodujú v názore, že za nepríjemnosťami môže nasledujúcich šesť stravovacích návykov. Ak sa ich zbavíte, priblížite sa k svojej vysnívanej postave. 

1. Nekonzumujete dostatok vlákniny

Ak nejete dostatok vlákniny každý deň, môže to spôsobiť nadúvanie.

„Jej nedostatok vedie k zápche alebo iným tráviacim problémom," uviedla Pankoninová.

Vláknina zlepšuje črevnú motilitu, uľahčuje návštevy toalety a vedie k menšiemu nadúvaniu. Ženu by mali podľa odporúčaní zjesť 21 až 25 gramov vlákniny denne a muži 30 až 38 gramov.

 2. Nejete dostatok bielkovín

Konzumácia malého množstva bielkovín môže spôsobiť nadúvanie a príčinu toho, že vaše brucho nie je ploché.

6 najhorších ZVYKOV v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Proteín pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele,“ konštatovala Pankoninová.

Keď konzumujete príliš veľa jednoduchých sacharidov a málo bielkovín, môže to spôsobiť zadržiavanie tekutín a nafukovanie. Dospelý človek by mal zjesť približne 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. To sa však môže zmeniť v závislosti od veku a úrovne aktivity. Ako starneme, telo potrebuje viac proteínov, aby sa zabránilo strate svalovej hmoty. Aj ľudia, ktorí cvičia, potrebujú proteínu viac.

3. Žuvanie žuvačiek najmä tých bez cukru

Keď žujete žuvačku, aby ste zahnali túžbu po jedle alebo sa vyhli prílišnému maškrteniu, prispievate k nafúknutiu žalúdka.

„Pri žuvaní totiž  prehĺtate vzduch, čo môže viesť k nadúvaniu a nepohodliu," vysvetlila registrovaná dietologička Bonnie Taub-Dixová.

Žuvačky bez cukru sa často vyrábajú z cukrového alkoholu, ktorý zvykne vyvolať nadúvanie, gastrointestinálne ťažkosti, plynatosť a v niektorých prípadoch aj hnačku.

4. Pijete cez slamku

Ďalší dôvod nadúvania. Ak chcete mať ploché brucho, radšej slamku zahoďte.

„Zakaždým, keď pijete nápoj cez slamku, pumpujete vzduch do svojho čreva," tvrdí Taub-Dixová.

Je to ešte horšie v prípade, ak pijete sýtené nápoje.

5. Dávate prednosť sýteným nápojom

Nafúknuť vás môžu aj sýtené nápoje vrátane sódy.

Pridávajú totiž bublinky do vášho čreva, takže potom máte pocit, že máte veľké brucho,“ uviedla Taub-Dixová.

Hoci niektoré sýtené nápoje môžu byť zdravé, ako napríklad perlivá voda, ak ste citliví a pravidelne sa cítite nafúknuto, mali by ste dať prednosť tej neperlivej.

6 najhorších ZVYKOV v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Konzumujete príliš veľa alkoholu

Pitie príliš veľkého množstva alkoholu môže prispieť k nadmernému brušnému tuku.

„Nadmerný príjem alkoholických nápojov je spojený s priberaním a širším pásom, pretože alkohol obsahuje prázdne kalórie,“ uviedla dietologička Pankoninová.

Pozor by ste si mali dať aj na vyprážané a slané jedlá, ktorých konzumácia vedie tiež k nadúvaniu. Podľa jednej štúdie alkohol prispieva k prejedaniu tým, že stimuluje nervové bunky v mozgu spojené so zvýšenou chuťou do jedla.

Viac o téme: ZdravieChudnutiePrevenciaNafúknuté bruchoPlohcé brucho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9