Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Jeden z najrozšírenejších OMYLOV o CHUDNUTÍ: Pravda o VEKU a zhadzovaní kíl!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vekom sa náš metabolizmus spomaľuje. Ako roky pribúdajú, je o niečo ťažšie zbaviť sa nežiadúcich kilogramov. Nie je to však nemožné. Chudnúť sa dá v každom veku!

Chudnutie v mladšom veku môže byť o niečo jednoduchšie, no neznamená to, že starší ľudia nemôžu byť štíhli. Pre všetky vekové skupiny platí, že ak chceme mať ideálnu postavu, musíme sa pravidelne hýbať a zdravo stravovať, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Strava, ktorá vás RÝCHLO zotaví z KORONAVÍRUSU: Toto jedlo zabráni zápalu PĽÚC

Vek nie je prekážkou

Nová štúdia z Veľkej Británie ukázala, že schudnúť sa dá hocikedy. Výskumníci analyzovali lekárske záznamy 242 náhodne vybraných ľudí, ktorí sa v rokoch 2005 až 2016 zapojili do chudnúceho programu. Vedci rozdelili pozorovaných do dvoch skupín. Prvú tvorili ľudia do 60 rokov, druhú vo veku 60 až 78 rokov. Všetci účastníci trpeli na začiatku morbídnu obezitu s BMI nad 40. 

Štúdia porovnávala výsledky chudnutia medzi oboma skupinami účastníkov. Zmenou životného štýlu, zdravou stravou a pohybom sa im podarilo znížiť hmotnosť. Lekárski odborníci prispôsobili chudnutie potrebám každého jednotlivca. Poskytnutá im bola aj psychologická podpora a povzbudenie. Výskumníci účastníkov vážili pred začatím a po skončení chudnúceho programu. Hoci staršia skupina chudla takmer o 8 mesiacov kratšie ako mladší účastníci, úbytok hmotnosti bol v oboch skupinách štatisticky ekvivalentný. 

Jeden z najrozšírenejších OMYLOV
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia v staršej skupine stratili v priemere 7,3 percenta svojej telesnej hmotnosti, zatiaľ čo účastníci do 60 rokov stratili 6,9 percenta. 

Vek by nemal byť prekážkou pri chudnutí a zhadzovaní nadbytočných kíl. Malé zmeny v životnom štýle prinesú žiadané výsledky,“ konštatoval hlavný autor štúdie Thomas Barber.

Ten je presvedčený, že s pribúdajúcim vekom sa dôležitosť chudnutia zvyšuje.

 „Ako starneme, sme náchylnejší na civilizačné ochorenia ako je cukrovka typu 2, ochorenia srdca, či osteoartróza. Nadváha tieto choroby len zhoršuje, dokonca môže spôsobiť smrť,“ dodal.

Čo hrozí starším ľuďom?

Starší ľudia sa menej hýbu, metabolizmus sa im spomaľuje, no problémom je u nich aj stravovanie. Často majú nízky príjem bielkovín, svalová hmota im ubúda a pribúda tukové tkanivo. Ak trpia nadváhou, majú problém s rovnováhou a sú náchylnejší na riziko pádu. Hrozia im zlomeniny. Preto je dôležité, aby sa začali hýbať čo najviac. Nemusia rovno chodiť do posilňovne, stačia dlhšie prechádzky v rezkom tempe. Strava by mala byť bohatá na vitamíny. Dopriať by si mali ovocie, zeleninu, bielkoviny, celozrnné pečivo, strukoviny, ryby, biele mäso a vlákninu. Zabúdať by nemali na dodržiavanie pitného režimu.

Viac o téme: ZdravieChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9