Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Strava, ktorá ZRÝCHLI metabolizmus na plné obrátky: Účinný SPAĽOVAČ tukov bez cvičenia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, by mohla byť rastlinná strava najlepším riešením vďaka spôsobu, akým ovplyvňuje metabolizmus. Pomôže pri chudnutí a taktiež zničí jeden z najškodlivejších typov tuku!

Prišla na to nedávna štúdia zverejnená v JAMA Network Open. Podľa výsledkov výskumu by prechod na rastlinnú stravu mohol dostatočne zvýšiť metabolizmus tela na to, aby spálil tuky, a to aj bez intenzívneho cvičenia.

Čítajte tiež: MÝTUS o chudnutí, o ktorom nikto nevedel: Prekvapivé zistenie o ČASE, kedy jesť!

Ako sa realizoval experiment?

Vedci z Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu (PCRM) uzavreli partnerstvo s Dr. Kittom Petersenom a Dr. Geraldom Shulmanom z Yale University. Spoločne uskutočnili 16-týždňový experiment, v ktorom účastníci intervenčnej skupiny prijali vegánsku stravu s nízkym obsahom tuku. Výsledky boli zaujímavé. Môže vegánska strava zlepšiť metabolizmus, zničiť viscerálny tuk a pomôcť pri významnom chudnutí?

Na letáky distribuované výskumným tímom pôvodne odpovedalo 3 115 ľudí. Z nich 244 splnilo kritériá účasti na štúdii. Vybraní účastníci štúdie mali nadváhu s indexmi telesnej hmotnosti medzi 28 a 40 a boli vo veku 25–75 rokov.

Vedci náhodne rozdelili účastníkov štúdie do dvoch skupín. Prvá skupina dodržiavala vegánsku stravu s nízkym obsahom tukov, ktorá trvala 4 mesiace, pričom konzumovala ovocie, zeleninu, strukoviny a obilniny v dávkach porovnateľných s tým, čo zvyčajne konzumovali počas jedla. Druhá skupina, fungujúca ako kontrolná skupina, nezmenila svoje stravovacie návyky.

Strava, ktorá ZRÝCHLI metabolizmus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Členovia oboch skupín po dobu štúdie obmedzili svoju dennú konzumáciu alkoholu. Ženy mohli piť jeden alkoholický nápoj denne, zatiaľ čo muži si mohli dať až dva nápoje denne. Počas 16-týždňovej skúšky nezačala žiadna skupina cvičiť alebo sa neodchýlila od akýchkoľvek existujúcich fyzických návykov.

Vplyv stravy na hmotnosť a tuk

Vedci robili merania na začiatku a na konci pokusu. Na konci štúdie mala skupina s rastlinnou stravou v priemere 18,7-percentný nárast spálenia kalórií po jedle. Bol zaznamenaný tiež priemerný úbytok hmotnosti asi 6 kíl. 

Skupina vegánskej stravy navyše zaznamenala pokles inzulínovej rezistencie a zníženie telesného tuku. Rozhodujúce je, že zaznamenala aj významnú stratu viscerálneho tuku, čo je škodlivejší typ tuku, ktorý sa ukladá okolo vnútorných orgánov.

Naopak, v kontrolnej skupine nedošlo k významnej strate hmotnosti alebo redukcii telesného tuku. Po porovnaní týchto dvoch skupín bolo výskumníkom jasné, že vegánska strava s nízkym obsahom tukov mala merateľný vplyv na hmotnosť a zdravie intervenčnej skupiny.

"Priekopnícke" výsledky

Vedúca autorka štúdie Dr. Hana Kahleová považuje výsledky za „priekopnícke pre 160 miliónov Američanov bojujúcich s nadváhou a obezitou“.

Ďalej dodáva: „V priebehu rokov a desaťročí môže spaľovanie väčšieho množstva kalórií po každom jedle významne zmeniť kontrolu hmotnosti.“

Strava, ktorá ZRÝCHLI metabolizmus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potvrdili to i predošlé štúdie

Tieto objavy sú v súlade s predchádzajúcimi štúdiami, ktoré preukázali, že rastlinná strava súvisí so zníženým prebytočným telesným tukom. 

Ako nedávno preskúmali Rami S. Najjar a Rafaela G. Feresin v časopise Nutrient: "Rastlinná strava môže znížiť telesný tuk a zároveň viesť k zníženému príjmu kalórií a zvýšenému výdaju energie."

Stojí tiež za zmienku, že vedci z PCRM a Yale University sa zamerali na ľudí bez cukrovky v anamnéze. Navyše, ženy tvorili až 86% všetkých účastníkov.

Viac o téme: ZdravieChudnutieMetabolizmusTukyVegánstvoRastlinná strava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9