Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete schudnúť do leta pár kilogramov? Bežná strukovina vás priblíži k postave snov!

Máte radi šošovicu? Pozrite sa, načo všetko je dobrá! Zobraziť galériu (2)
Máte radi šošovicu? Pozrite sa, načo všetko je dobrá! (Zdroj: thinkstock.com)

Bežná strukovina, ktorú máme doma – tak by sme mohli nazvať šošovicu. Niekto by ju mohol jesť každý deň, iný zase strukoviny vo všeobecnosti nemusí. Ak sa chystáte do leta nejaké to kilo zhodiť, pozrite sa, prečo by šošovica mala byť súčasťou vášho jedálnička!

3 dôvody, prečo dať šošovici zelenú! 

Šošovica je v prvom rade veľmi dobrým zdrojom vlákniny. Kto ako tak sleduje výnimočnosť vlákniny a jej prínos pre naše zdravie vie, že správne fungovanie tráviaceho traktu by sa bez vlánkiny nezaobišiel.

Navyše, šošovica je zdrojom rozpustnej vlákniny, teda tej, ktorá napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, okrem toho sa viaže na sacharidy, ktoré telo absorbuje oveľa pomalšie, čiže sa aj spomaľuje trávanie. Preto sa po zjedení tejto strukoviny cítime dlhšie nasýtení.

Šošovica okrem toho obsahuje aj rezistentný škrob – teda druh vlákniny, ktorá má zvýšiť schopnosť nášho tela spaľovať tuk a tiež kontroluje chuť do jedla – čo znamená, že jeme menej, pretože máme pocit nasýtenosti. Pol šálky uvarenej šošovice obsahuje 3,4 gramu rezistentného škrobu, čo odpovedá jednému stredne veľkému zemiaku.

Hladinu cukru v krvi dokáže stabilizovať aj proteín, ktorý sa v šošovici nachádza. Kvôli nemu nám nekolíše prudko nálada, nemenia sa prudko chute.

Málo tukov - ideálne pri chudnutí 

Zo všetkých strukovín je šošovica bohatá na bielkoviny, pričom tukov neobsahuje ani jedno percento.

Šosovica je nízkokalorická strukovina, ktorá je zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, vitamínov B1, B2, B6, ale aj lecitínu.

Malé drobné zrniečka sa totiž hojne využívajú v takzvaných redukčných kúrach, na druhej strane účinne bojuje aj so zvýšenou hladinou cholesterolu.

Prečo jesť šošovicu?

  • Zabraňuje anémii – pretože železo v strukovine pomáha obnoviť a podporiť tvorbu krvi
  • Zlepšuje imunitu
  • Spevňuje kosti
  • Bielkoviny v šošovici sú dôležité pre rasť svalov a udržanie svalovej hmoty v kondícii
  • Je dobrou prevenciou proti zápche – najmä kvôli obsahu vlákniny

Malé drobné zrniečka sa totiž hojne využívajú v takzvaných redukčných kúrach, na druhej strane účinne bojuje aj so zvýšenou hladinou cholesterolu.

Nadúva vás z nej? 

Nafúknuté brucho, kŕče či plynatosť. Aj to vás môže postretnúť, keď sa s chuťou pustíte do strukovín, nie len do šošovice. Ako tomu predchádzať? Dá sa to vôbec? 

Nadúvanie je znakom, že po potrave ostalo v črevách veľa vzduchu a ten spôsobuje nafúknuté brucho, ktorého by sme sa chceli zbaviť čo najrýchlejšie. Sebapozorovaním a všímaním si toho, čo jeme a čo nadúvanie spôsobuje môžeme sami zistiť, čo kŕče v bruchu vyvoláva. Nemusí to ale automaticky znamenať, že sa tohto jedla musíme vzdať. Ak poznáte tie správne triky, život je oveľa jednoduchší. 

Pite veľa čaju - po či pred jedlom, ako vám chutí. Pri nadúvaní (alebo ak si myslíte, že k tomu stavu príde) pite mätový alebo feniklový čaj. Ak máte tú možnosť, pite najmä čaje z čerstvých byliniek, v ktorých je obsah účinných látok vyšší. 

Používajte bylinky - ak vás nadúva zo šošovice, účinnou bylinkou v tomto prípade je saturejka. Pridávajte ju do varenia a po nafúknutom brušku po zjedení polievky či prívarku nebude ani stopky. 

Jedzte to, čo môžete - ak sa strukovinám nevyhýbate, je to dobre. Obsahujú totiž viacero prospešných látok, ktoré naše telo potrebuje. Na druhej strane, ak vás trápi ochorenie, ktoré si vyžaduje isté obmedzenia, nemali by ste ich porušovať. Ani za cenu, že si dáte obľúbené jedlo. Za zdravotné ťažkosti to naozaj nestojí. 

Čítajte tiež: Ako schudnúť do plaviek: 60-dňová výzva

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9