Fakt alebo mýtus: Naozaj sa priberá z banánov?

Banány by mohli výrazne pomôcť pri ochorení zraku. Dočkáme sa vyšľachteného "super" banánu?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-23 06:00:00

Banány by sme nemali jesť, pretože obsahujú veľa cukru. NA druhej strane, prečo nie, doprajte si ich v hojnom množstve, veď majú málo kalórií. Tak ako to vlastne je? Priberieme z nich, alebo je to iba diétny mýtus?

Ak chceme pred letom svoju hmotnosť upraviť a znížiť „nabraté“ zimné kilogramy, zaradenie zeleniny a ovocia v hojnejšom množstve do nášho jedálnička je obrovský krok k úspechu. Nie je ovocie ako ovocie! Dávať pozor by sme mali na hladinu cukru v potravine, aby sme do krvi nedostávali viac cukru, ako je pri našej aktivite potrebné.

Nutričné hodnoty stredne veľkého banánu

  • 12 % dennej doporučenej dávky draslíka
  • 20 % dennej doporučenej dávky vitamínu B6
  • 17 % dennej doporučenej dávky vitamínu C
  • 15 % dennej doporučenej dávky mangánu
  • 5 % dennej doporučenej dávky medi

Banány sú však bohatým zdrojom vlákniny, niektorých minerálov a vitamínov ale aj cukrov. 90% z celkového množstva cukrov pochádza približne zo 105 kalórií, ktoré takýto banán má. Čím viac zrelý banán je, tým viac cukrov – glukózy, fruktózy a sacharózy, má. Na druhej strane, toto dnes už bežne dostupné ovocie má menej tuku a proteínov.

Veľa vlákniny, málo kalórií

Vplyv vlákniny na naše zdravie je každému známa a nik nemôže povedať, že by nebola pre zdravie prospešná. Práve naopak, robí pre naše zdravie veľa, udržuje ho v dobrej kondícii. Banány vlákniny obsahujú dostatok, preto jesť banány znamená udržiavať v pohode trávenie, predchádzať risku vzniku srdcových chorôb, niektorých typov rakoviny a divertikulárnych chorôb.


Stačí len 45 sekúnd: Táto masáž vám vyrazí dych svojimi účinkami!


Zelené banány nie sú postrach – práve naopak

To, aký typ cukru sa v banáne nachádza záleží od toho, ako veľmi zrelý je. Zelené banány obsahujú vysokú hladinu škrobu, čím viac je banán starší a dozretejší, tým sa mení na cukor. Rezistentné škroby majú dlhé reťazce glukózy, ktoré sú odolné voči štiepeniu. Správajú sa ako rozpustné vlákniny a majú viacero zdravotných výhod.  Môžu za chudnutie ale aj za redukciu cukru v krvi. Tiež spomaľujú vstrebávanie cukru z potravín do krvi, udržujú hladinu cukru v krvi a pomôžu k pocitu sýtosti. Rezistentné škroby zvyšujú spaľovanie tukov.

Ako je to s glykemickým indexom?

Glykemický index udáva, ako rýchlo a ako veľmi vzrastie hladina cukru v krvi, keď sa cukor uvoľní z potraviny. Ak má jedlo glykemický index pod 55, znamená to, že hladina je nízka. 56-69 je stredná hladina, 70 a viac znamená vysoký glykemický index potraviny.

Potraviny, ktoré obsahujú jednoduché cukry sa rýchlo do krvi absorbujú a majú teda vysoký glykemický index, čiže cukor v krvi rýchlo stúpne. Jedením potravín, ktoré majú vysoký glykemický index rastie riziko priberania, vzniku a rozvoja obezity, srdcových chorôb či infarktu.

Hoci banány obsahujú viac cukru, sú niekedy považované za ovocie s vysokým glykemickým indexom, ich hodnota je od 42-62. To znamená, že v určitom štádiu zrelosti, teda najmä na začiatku, sú skvelým pokrmom, z ktorého hladina cukru v krvi nerastie tak závratne a nespadá veľmi rýchlo. Takže ak si doprajeme banány v stave, kedy nie sú ešte úplne zrelé, udržujeme si hladinu cukru stabilnú a časom to môže viesť k zníženiu hmotnosti.

Môžu byť súčasťou chudnúceho jedálnička?

Ako sme už vyššie povedali, hoci obsahujú viac cukru, sú nízkokalorickými potravinami, ktoré, zvlášť nie sú na vrchole zretia, majú nízky glykemické index. Takže súčasťou jedálnička, s ktorým by ste chceli schudnúť, môžu byť. Nemusíte sa teda báť odvekého mýtu, že banány sú plné cukrov a jesť by sa počas chudnutia nemali. 

Čítajte tiež: 6 príznakov, že pijete priveľa kávy: Ako sa to odrazí na našom zdraví?

2016-05-23 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, ecowatch.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia