Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Diétny trik alebo zradca? Milióny ľudí sa naň spoliehajú, pritom je to len jeden veľký nezmysel!

Nevynechávajte žiadne jedlo, inak sa vám spomalí metabolizmus!
Nevynechávajte žiadne jedlo, inak sa vám spomalí metabolizmus! (Zdroj: thinkstock.com)

Neraz sme už počuli o skvelej diéte, ktorá sľubovala mínus desať kíl a dokonalú postavu. Ak nebudete jesť po šiestej, či po siedmej hodine večer, zaručene schudnete! Veľmi známy spôsob zhadzovania kíl, ktorý spočíva v jednoduchom vynechaní večere je však len jeden veľký omyl, ktorého by sa nikto nemal dopustiť...


Extrém pre váš organizmus!

Vzdávate sa večere v nádeji, že o mesiac vám ručička na váhe ukáže menšie číslo? Ak nechcete spomalený metabolizmus a vzbúrenie organizmu, ktoré sa môže prejaviť nie práve najpríjemnejším spôsobom, radšej s tým skončite. Tento populárny diétny trik, ktorý mnohí radi aplikujú do svojho každodenného života, je totiž podvod! Ak vám záleží na zdraví, vo vlastnom záujme by ste si mali vybrať iný, bezpečnejší trik, ako zhodiť prebytočné kilogramy. Nie je väčšieho extrému, ako keď nejete!

Vynechanie večere nemožno uplatniť v praxi. Každý z nás má iný životný štýl  a iný denný rozvrh povinností. Ľudské telo potrebuje v priebehu celého dňa potrebné živiny, aby mohlo správne fungovať. Navyše, niekedy nám povinnosti nedovolia zaspať skôr ako o polnoci, inokedy si zase líhame do postele už o desiatej. Predstavte si, že sa naposledy najete o šiestej hodine večer a spať pôjdete o polnoci. Šesť hodín budete bez jedla, čo je už príliš. Tak ostanete o hlade a buď vás v noci zobudí škvŕkanie v žalúdku alebo ráno ešte rozospatí odštartujete veľký nájazd na chladničku.

Aj keď sa vám bude zdať, že to funguje, dlho sa tešiť nebudete. Organizmus a vám totiž vzbúri a dá vám to patrične najavo. Budete mať spomalený metabolizmus a môžete očakávať nárast únavy.

Najlepšie riešenie

Najideálnejšie je jesť priebežne počas celého dňa, od výdatných raňajok až po ľahkú večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej hodine sa chystáte do postele. Ak pôjdete spať o jedenástej večer, vychutnajte si posledné jedlo dňa pokojne o ôsmej hodine večer.

Optimálna večera je taktiež veľmi dôležitá pre organizmus ako raňajky. Rozhodujúcu formu stravovania na večeru tvoria vhodné potraviny a ich množstvá k tomu, aby sa organizmus cítil v pohode a nebol vyčerpávaný najmä z pohľadu nočnej regenerácie organizmu. Preto aj pri redukcii je vhodné mať optimálnu a vyváženú večeru konzumovanú cca 2 hod. pred spaním,“ povedal Ing. Libor Javro.

Ľahká večera by mala byť zložená najmä z bielkovín, tukov a hlavne zeleniny. Ideálny je napr. zeleninový šalát s tofu. Naopak, vyhnúť by ste sa mali jedlám s prevahou sacharidov ako chlieb, pečivo, cereálie, cestoviny, zemiaky atď. Ak chodíte spať neskoro, môžete si dať aj druhú večeru vo forme tvarohu, jogurtu, zeleninového jedla alebo koktejlu s nízkym obsahom kalórií. Dobrú chuť!

Čítajte tiež: Časované bomby, o ktorých zrejme netušíte: Toto jedlo nepatrí do mikrovlnky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9