Jeden z najčastejších zlozvykov mnohých ľudí: Nepríjemný zvuk, ktorý poškodzuje vaše kĺby!

Na Slovensku trpí reumatoidnou artritídou okolo 50 000 ľudí.
Zdroj: thinkstock.com
2015-05-03 20:00:00

Mnohí ho považujú za úplne neškodného, iní zase oponujú slovami, že môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Reč je o nešťastnom zlozvyku - pukaní prstov, ktorého zvuk u niektorých vyvoláva husiu kožu. Aj keď nevedie k artritíde, to ešte neznamená, že je úplne neškodné!


Čo sa deje pri pukaní prstov?

Za vznik nepríjemného zvuku môže synovinálna tekutina. V nej sa tvoria plynové bublinky, plné oxidu uhličitého a kyslíku, ktoré počas nášho naťahovania kĺbov prasknú. To je zvuk, ktorý počujeme. S kosťou to teda nemá nič spoločné. 

Trvá necelých 20 minút, kým sa v synovinálnej tekutine vybuduje plyn znova. Počas toho, ako rozťahujeme kĺby, sa vytvára podklad, ktorý dovoľuje tvoriť bubliny neustále dokola. Pritom samotné prasknutie kĺbu netrvá viac ako 310 milisekúnd.

Celý tento proces sa podarilo vyskúmať doktorovi Donaldovi Ungerovi, ktorý venoval „praskaniu“ kĺbov takmer celý svoj život. Svojím zlozvykom chcel poukázať na to, čo s našimi kĺbami spôsobuje praskanie. A tak si začal pravidelne prepukávať kĺby na ľavej ruke, pričom pravú nechal bez povšimnutia, aby mohol pozorovať výsledky. Venoval sa tomu dlhých 60 rokov! 

Vedie k úrazu?

Zistil, že nespôsobuje žiadne príznaky artritídy. Žiadne známky choroby Donald na svojej ľavej ruke nezaznamenal. Avšak lekári predsa len zdvíhajú varovný prst! Praskanie a pukanie by totiž mohlo byť spojené s mechanickým poškodením mäkkého tkaniva ruky. Údajne sa tento jav spája spolu s bolesťou ruky a nižším percentom väziva pri prstovom kĺbe. Vedci preto priznali, že môže dochádzať k "funkčnému znehodnoteniu ruky". Dokonca si týmto nevinným zlozvykom môžeme spôsobiť menší úraz a opuch! 

Dôležitý je kolagén

Ak je tento zlozvyk vašou rutinou, prevencia nikdy nezaškodí! Do svojej stravy by ste mali zaradiť potraviny prospešné pre mazivo kĺbov, prirodzene ho nájdete v avokáde či želatíne. Vhodným doplnkom je aj kolagén, ktorého rôzne formy možno dostať v lekárni. 

Čítajte tiež: 

Noha cez nohu či pukanie prstov: Ktoré zlozvyky nám škodia a ako?

Dievčatku sa vypomstil jej zlozvyk: Nechutný nález v žalúdku šokoval samotných lekárov!

2015-05-03 20:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia