Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedzte sladkosti a schudnite: Vďaka prevratnému objavu pôjde o realitu!

Onedlho si budeme môcť dopriať sladké jedlá bez obavy o svoju postavu!
Onedlho si budeme môcť dopriať sladké jedlá bez obavy o svoju postavu! (Zdroj: thinkstock.com)

Viete si predstaviť, že by ste si pochutnávali na sladkých dobrotách a pritom by ste chudli? Aj keď vám to pripadá skôr ako sci-fi, vďaka vedcom by to mohlo byť onedlho realitou. Vďaka nim sa môže vo svete znížiť počet obéznych ľudí!

Odborníci objavili „svätý grál“ diéty. Tím britských vedcov z Heriot-Watt University a University of Edinburgh, financovaný z prostriedkov Rady pre výskum inžinierstva a fyzikálnych vied (EPSRC), prichádza s prevratným objavom. Ten sa bude páčiť hlavne tým, ktorí sa nevedia zbaviť závislosti na sladkostiach a chcú schudnúť.

Napodobňuje chuť a textúru tuku

Vedci na čele s Dr. Steve Eustonom, odborným asistentom na Škole biologických vied, vytvorili proteín, ktorý dokonale napodobňuje chuť a textúru tuku. Vďaka tomu môžu výrobcovia odstrániť veľa tuku, ktorý sa nachádza vo výrobkoch bez toho, že by bola ovplyvnená ich kvalita. Novomodifikované proteíny sa ľahko rozkladajú na mikročastice, preto napodobňujú správanie tukov pri výrobe potravín. Dokonca dokážu nahradiť nielen tuky, ale aj vajcia.

„Tieto proteíny, napodobňujúce tuk, by mohli byť dôležitým prínosom pre zdravie. Očakávame preto odstránenie obezity a ďalších zdravotných problémov súvisiacich s hmotnosťou,“ povedal Dr. Steve Euston.

Do dvoch rokov v obchodoch

Nejde o úplne novú myšlienku. Doteraz sa proteíny, nahradzujúce tuk, používali vo výrobkoch, ako sú jogurty. Produkty s novomodifikovanými proteínmi by sa mohli predávať v obchodoch približne do dvoch rokov.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9