Profesor po rokoch zistil, čo by sme mali naozaj jesť: Neuveriteľné účinky bežných potravín!

Zrelé banány by sme vraj nemali konzumovať.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-18 16:20:00

Emeritný profesor Rodney Bilton z Liverpool John Moores University strávil 15 rokov skúmaním toho, aké potraviny jesť, aby sme boli zdraví a štíhli. Výsledky výskumu sú zaujímavé, ba až šokujúce!

Nezrelé banány

V obchodoch zvykneme siahnuť po zrelých žltých banánoch. Tie sú chuťovo najlepšie! Rodney Bilton však upozorňuje, že by sme mali dať prednosť naopak nezrelým banánom zelenej farby. Tie totiž obsahujú rezistentný škrob. Je to najdôležitejšia forma rozpustnej vlákniny pre naše telo. Rozpustná vláknina tak potom nie je strávená v tenkom čreve. Zelené banány sú najlepším zdrojom rezistentného škrobu. Stimulujú uvoľňovanie hormónu glukagónu, ktorý urýchľuje činnosť spaľovanie telesného tuku. Experti odporúčajú zjesť aspoň 20 gramov rezistentného škrobu denne.

Zemiaky radšej krájajte

Spôsob, akým si uvaríte jedlo, môže zmeniť množstvo cukru v pripravovanom pokrme. Napríklad o 25 % viac cukru sa uvoľní zo zemiakov, keď ich uvaríte a roztlačíte, ako keď ich len pokrájate na kúsky. Koniec s milovanou zemiakovou kašou!

Jablkové pyré, či celé jablko?

Ak zjete celé jablko, uvoľní sa menej cukru do krvi ako, keď zjete jablkové pyré. Teplo a množstvo použitej vody pri varení potravín ovplyvňuje uvoľnené množstvo cukrov. Pri pečení alebo vyprážaní zemiakov sa bude prekvapivo uvoľňovať menej cukru.

Voda pri vysmážaní

Pri varení s použitím oleja sa produkujú toxické chemické látky. Predpokladá sa, že sa pritom zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení! Olivový olej, najmä extra panenský olej, je najlepšie používať na šaláty a radšej za studena. Začína sa totiž prepaľovať pri pomerne nízkej teplote. Pri vyprážaní skúste do panvice pridať trochu vody. Spôsobí to zníženie oxidácie tuku.

Pitie vody zmenšuje bolesti chrbta

Podľa denníka Daily Mail až 75 percent z nás môže byť chronicky dehydrovaných! Rodney Bilton zistil, že ak človek vypije osem až desať pohárov vody denne, tak sa zmiernia jeho bolesti chrbta a kĺbov. Pitná voda je tiež bezbolestná pomoc pri chudnutí. Pitie päť pohárov vody denne môže znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva až o 92 %! Dobrá hydratácia spôsobuje, že naše črevá sa pohybujú rýchlejšie. Ak vás bude bolieť chrbát, siahnite po poháre vody. Je to lepšia alternatíva, ako organizmus zaťažiť tabletkami.

Pozor na tofu či tvaroh

Vegetariáni, ktorí konzumujú tofu, fazuľu, či tvaroh ako náhradu za mäso, sa vystavujú riziku nedostatku minerálnych látok. Sójové výrobky sú vyrobené zo sójových bôbov s vysokým obsahom látky, nazývanej kyselina fytová. Tá môže blokovať vstrebávanie základných minerálov, ako je vápnik, horčík, meď, železo a predovšetkým zinok.

Japonci sa tomuto problému vyhli tak, že pri konzumácii tofu jedia aj miso pastu, ktorá sa používa do omáčok a nátierok. Takáto pasta obsahuje totiž baktérie, ktoré znižujú obsah kyseliny fytovej v potravinách.

Smooties a ich nebezpečenstvo

Ľudský organizmus má len obmedzenú schopnosť vyrovnať sa s vysokým obsahom ovocného cukru. Tieto nápoje obsahujú vysoké množstvo tohto cukru. Vysoký príjem fruktózy spôsobuje, že telo produkuje hormón inzulín a ukladá v tele viac glukózy z potravy. V dôsledku toho sa tukové látky hromadia v pečeni, čo vedie k obezite a k vzniku diabetu 2. typu.

Pre chudnutie a zdravú výživu je dobré regulovať hlad tak, že zmeníte svoj jedálniček a predĺžite dobu trávenia potravy. Pocit hladu sa po jedle s vysokým obsahom bielkovín a tukov vracia oveľa pomalšie, pretože tuk a bielkoviny sú trávené pomalšie a zostávajú v žalúdku dlhšie.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Vyberte si zo širokej ponuky letných festivalov.

2014-07-18 16:20:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia