Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčšie chyby pri chudnutí: Dôvody, prečo stále nezapnete svoje obľúbené džínsy!

Odstráňte chyby pi chudnutí a zbavte sa tuku! Zobraziť galériu (2)
Odstráňte chyby pi chudnutí a zbavte sa tuku! (Zdroj: thinkstock.com)

Trápite sa s diétami a výsledky nikde? Osobný tréner a nutričný špecialista Mgr. Martin Roháček vám poradí, ako sa dá najlepšie schudnúť a ozrejmí vám tiež príčiny nezdaru v snahe schudnúť.

Chudnutie ako problém

„V dnešnej dobe je chudnutie skloňované zo všetkých strán, internet je preplnený radami, ktoré majú ľuďom pomôcť v procese zbavovania sa prebytočného množstva tuku, no napriek tomu sa to len málokomu naozaj podarí,“ povedal o chudnutí odborník so skúsenosťami a praxou v oblasti nutričnej výživy Mgr. Martin Roháček.

Slabé vedomosti o zdravej výžive

Podľa Martina Roháčka je príčin problémov s chudnutím hneď niekoľko. 

„Za hlavnú príčinu by som stále videl slabé vedomosti v oblasti výživy. Pravda je taká, že internetový zdroj má ďaleko od odbornosti, človek sa tam dozvie všetko a už vôbec nie do detailu. Ľudia vôbec nevedia, že vnútorná biochémia každého človeka je úplne iná.“

Preto, ak chcete schudnúť, je potrebné sa nechať kvalitne informovať a viesť odborníkmi.

Nechápeme zdravé stravovanie

Odborník upozorňuje, že ľudia majú mylnú predstavu o tom, čo je to vlastne zdravé stravovanie. Aj preto sa mnohí nevedia zbaviť prebytočných kilogramov a ručička na váhe sa zasekla v jednej bode.

„K prvej najväčšej chybe ešte dodám to, že ľudia chápu zle zdravé stravovanie a správne stravovanie pre chudnutie. Napríklad si myslia, že za to, že napečú koláčiky zo špaldovej múky a použijú hnedý trstinový cukor (ktorý nie je o nič lepší ako biely), tak sa stravujú zdravo a chudnú. Avšak správnu výživu tela treba chápať ako komplex jedál počas celého dňa. Už do raňajok musíme dať telu potrebné látky, aby sme naštartovali náš prirodzený motor spaľovania tuku a naše telo sa o všetko postará samo, “ povedal Martin Roháček.

Nedostatok pohybu

Nemali by sme zabúdať na dostatočný pohyb. Bez neho len ťažko schudneme a zbavíme sa tuku.

„Ďalším problémom vidím nedostatok pohybu. V tom prípade je športovanie priam nutnosťou. Počas športovania sa do krvi dostáva omnoho viac kyslíka ako v bežnom stave. Podľa môjho názoru aj 30 minút denne obyčajnej svižnej chôdze na čerstvom vzduchu pomôže v procese spaľovania tuku," radí odborník.

Nie nadarmo sa hovorí toľko o pohybovej aktivite. Pasivita je zdravotným rizikom pri mnohých ochoreniach týkajúcich sa obehovej, či pohybovej sústavy. Prispieva k obezite a k problémom v chudnutí.

Psychické nastavenie

V hlave začína chudnutie!

„Tretím veľkým kameňom úrazu je psychické nastavenie. Bežne sa stretávam s  názormi ľudí, že majú dedične predurčené, že majú byť obézni. Takto to vôbec nie je, a podľa môjho názoru je to len slabá výhovorka. Takže pokiaľ človek na psychickej úrovni presvedčí sám seba, že proste má mať kilá navyše, tak sa mu ich nikdy nepodarí odstrániť. Samozrejme nikdy nestačí len pozitívne myslieť, ale treba aj konať, v prípade chudnutia športovať a správne sa stravovať.“," upozorňuje Martin Roháček.

Vždy treba myslieť pozitívne a hlavne sa nezdávať! 

Osobný tréner a nutričný špecialista Mgr. Martin Roháček. (Foto: Martin Roháček)
Zobraziť galériu (2)
Osobný tréner a nutričný špecialista Mgr. Martin Roháček. (Foto: Martin Roháček)  (Zdroj: Martin Roháček)

Nízkokalorické stravovanie

Nízkokalorické stravovanie nepovažuje odborník za práve najšťastnejšiu metódu, ako schudnúť.

„Štvrtým veľkým problémom je nízkokalorické stravovanie. Áno, čítate správne. Z praxe sa mi ukázalo, že 80% bežnej populácie trpí podvýživou a to im spomaľuje metabolizmus, ktorý potom nie je schopný spaľovať tuk ako energiu. Málo ľudí pozná pojem bazálny metabolizmus a minimálna denná kalorická potreba. Telo si jednoducho povie, že nedostáva čo potrebuje, aby prežilo a tak si začne robiť zásoby.“

Kvalita potravín

Kvalitné potraviny by mali tvoriť základ jedálnička. Podľa výživového poradcu je dnes s kvalitou potravín problém.

„Piatym veľkým problémom je tiež kvalita dnešných potravín a s tým čoraz častejšie vznikajúce potravinové a histamínové intolerancie a alergie. Mnoho ľudí ani nevie, že mať nafúknuté brucho z jedla nie je správne.“

Výber správnych potravín je záležitosť, ktorá sa týka každého z nás a má podstatnú úlohu v dennodennom stravovaní.

„V mojom výživovom poradenstve sa venujem aj potravinovým intoleranciám a za posledné dva roky som sa nestretol s klientom, ktorý by nemal intoleranciu na tieto dve potravinové zložky."

Odborník vám pomôže

Stačí nasledovať rady odborníka a chudnutie zvládnete úspešne do konca.

„Sám musím povedať, že každý z mojich klientov dosiahol svoj cieľ, pokiaľ nasledoval moje rady a odporúčania, a to omnoho rýchlejšie, ako keď sa s tým trápil sám. A pri otázke, či niekedy klient obanoval investované peniaze do svojho zdravia a fyzického vzhľadu, som sa nikdy nestretol s negatívnou odpoveďou. Preto neváhajte a nájdite si svojho odborníka ešte dnes a onedlho sa aj vy môžete radovať z dosiahnutých výsledkov.“

Problematika chudnutia je oveľa obsiahlejšia, preto sa viac informácií dozviete aj na stránke Martinrohacek.sk. Investícia do zdravia má svoj význam. Ľudia, ktorí už dlho bojujú s problémami s nadváhou alebo slabou kondíciou, či nedostatkom pohybu, by mali vyhľadať odbornú pomoc, nielen v ambulanciách lekárov, ale aj u špecialistov na výživu a trénerov so skúsenosťami.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9