Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zabudnite na posilňovňu: Pri ktorej činnosti sa najlepšie chudne?

Maznaním sa v posteli spálite množstvo kalórií.
Maznaním sa v posteli spálite množstvo kalórií. (Zdroj: profimedia.sk)

Dopriali ste si na Vianoce viac koláčikov, ako ste mali v pláne? Ak chcete zhodiť nabraté kilá, kašlite na posilňovňu! Radšej si to namierte do spálne.

Vedci potvrdili, že milovanie možno považovať za cvičenie. Pri hodine romantiky medzi perinami v spálni spálite takmer toľko kalórií ako keby ste 30 minút behali.  Ak si zostavujete fitness plán, mali by ste to určite vziať do úvahy.

Koľko kalórií spálime?

Podľa výskumníkov University of Quebec v Kanade muži za polhodinu sexu spália 120 a ženy 90 kalórií, čo je tesne pod polovicou množstva, ktoré inak spálite za polhodinu behu. Uprednostnite pred bežeckým pásom radšej milovanie!

Štúdia skúmala energetické výdavky počas sexuálnej aktivity u mladých zdravých párov. Prišla na zaujímavé zistenie. Muži spálili pri sexe v priemere 4,2 kalórií za minútu v porovnaní s 9,2 na bežeckom páse. Ženy zase spálili 3,1 kalórií za minútu pri sexe a 7,1 pri džogingu.

Milovanie je zábavnejšie ako cvičenie

Výskumu sa zúčastnilo 20 heterosexuálnych párov vo veku 18 až 35 rokov, ktorí mali sex raz týždenne po dobu jedného mesiaca a neskôr behali na bežeckom páse po dobu 30 minút. K dispozícii mali náramky, ktoré im merali, koľko energie vynaložili na ktorú činnosť. Následne vypĺňali dotazníky, aké potešenie im priniesla konkrétna činnosť. Samozrejme, pre páry bola sexuálna aktivita zábavnejšia a príjemnejšia ako 30-minútové cvičenie na bežeckom páse.

Sex je cvičenie

Štúdia bola zverejnená v Public Library of Science a dospela k záveru, že sexuálnu aktivitu možno považovať za významné cvičenie. Vyzerá to tak, že by táto štúdia mohla mať  dôsledky na plánovanie zdravotných programov pre obyvateľstvo ako súčasť zdravého životného štýlu.

Vedci zaznamenali množstvo kalórií, ktoré každý človek spálil, a jeho metabolický ekvivalent pomenovali MET. Zistili, že ak sedíme v pokoji, naša spotreba je jeden MET. Pri sexe je priemerný výdaj 6 MET pre mužov a 5,6 MET pre ženy. To je približne ekvivalent štvorhry tenisu alebo chôdze do kopca. Pri behaní na bežiacom páse bol zase u mužov zaznamenaný 8,5 MET a u žien 8,4 MET.

"Sexuálna aktivita je dôležitá a relevantná činnosť ľudského života a zdá sa, že má vplyv na duševné, telesné a sociálne zdravie, ako aj na kvalitu života jedinca. Vzhľadom na to, že sexuálna aktivita môže byť jedným z najviac pravidelne praktizovaných cvičení po celý život jedinca, je dôležité vykonávať výskum na túto tému," povedali na záver výskumu vedci.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9