Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zmenili ste poisťovňu? Pozrite sa, kedy vám hrozí mastná pokuta

Plňte si povinnosti a vyhnete sa tak pokute od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Plňte si povinnosti a vyhnete sa tak pokute od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. (Zdroj: sxc.hu )

Ak ste zmenili zdravotnú poisťovňu, zbystrite pozornosť! Máte už len pár hodín na vykonanie určitých povinností, v opačnom prípade môžete dostať pokutu.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou akceptoval vyše 177-tisíc prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne. Od 1. januára sa tak o každého žiadateľa stará iná zdravotná poisťovňa. Ak medzi nich patríte aj vy, nemali by ste zabudnúť splniť si určité povinnosti.  V prípade ich ignorovania vám môže dať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pokutu až do výšky 331 eur!

Povinnosti poistenca

Podľa hovorkyne Mgr. Soni Valášikovej je poistenec, ktorý zmenil zdravotnú poisťovňu, povinný:

  • Do 8 dní od zmeny preukázateľne vrátiť preukaz poistenca, ako aj európsky preukaz zdravotného poistenia (ak mu bol vydaný) svojej predchádzajúcej zdravotnej poisťovni, pri nesplnení tejto povinnosti mu hrozí pokuta od úradu až do výšky 165 eur.
  • Oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne svojmu zamestnávateľovi do 8 dní od zmeny, za nesplnenie povinnosti mu môže úrad uložiť pokutu až do výšky 331 eur,
  • Oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne poskytovateľovi, s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti (hoci zákon neurčuje lehotu na toto oznámenie, poistenec by tak mal urobiť čo najskôr, aby poskytovateľ zasielal údaje do správnej zdravotnej poisťovne; úrad za toto porušenie nemá oprávnenie ukladať pokuty).
  • Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá zmenila zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2014. Máte na to už len pár hodín!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9