Zmenili náš pohľad na choroby: Úžasné medicínske objavy v roku 2013 (2. časť)

V roku 2013 skúmali lekári, ako nájsť lieky na rôzne choroby.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2014-01-03 06:00:00

Rok 2013 bol v oblasti medicíny charakterizovaný neuveriteľnými lekárskymi objavmi, ktoré otvorili cestu novým výskumom a druhom liečby. Pozrite si druhú časť článku, ktorá je o úžasných medicínskych objavoch za uplynulý rok.

Nové antibiotikum na dne mora

Za jeden z najväčších objavov sa považuje nový typ antibiotika, ktoré americkí vedci extrahovali z baktérií rodu Streptomyces žijúcich v sedimentoch na dne Tichého oceánu. Látka anthracimycín dokáže zabíjať nebezpečné baktérie ako sú napríklad Bacillus anthracis spôsobujúci anthrax alebo meticilín-rezistentný zlatý stafylokok (MRSA). Tento veľký objav by mohol pomôcť pri vývoji nových typov liekov proti baktériám, ktoré si voči štandardným antibiotikám vybudovali rezistenciu.

Ocot na odhalenie rakoviny krčka maternice

Na to, aby ste zistili, či máte rakovinu krčka maternice, nemusíte zaplatiť veľké sumy peňazí na rôzne testy. Výskum v Indii zistil, že sa dá táto choroba odhaliť aj pomocou lacnej a účinnej metódy – pomocou octu. Metóda spočíva v použití zriedeného octu, ktorý odlišne zafarbí rakovinou napadnuté bunky. Tak sa podarí včas odhaliť zmeny buniek. Výskum sa realizoval na 150-tisícoch žien v Indii. Vďaka nemu sa podarili zachrániť tisíckam ľudských životov. Táto lacná metóda je skvelá hlavne pre krajiny, akou je India, ktorá nemá finančné prostriedky na iné preventívne testy.

Objav nového väzu v kolene

Bolesťami kolien trpí množstvo ľudí, pričom problémy s nimi majú hlavne športovci. Belgickí chirurgovia objavili nový väz v ľudskom kolene, ktorý spája stehennú kosť s holennou kosťou. Ide o anterolaterálny väz, ktorý zohráva dôležitú rolu v niektorých prípadoch roztrhnutia predného skríženého väzu v kolene. Toto zranenie často postihuje športovcov, dokonca niekedy sa aj po úspešnej operácii stáva, že koleno nie je úplne v poriadku. Belgickí chirurgovia Claes a Bellemans došli k záveru, že za to môže práve zranenie anterolaterálneho väzu.

Antikoncepcia pre mužov

Antikoncepčné pilulky pre mužov? Realita! Vyvinuli ich vedci z Monash University  v Austrálii. Antikoncepcia funguje ako dočasná vazektómia, zastaví spermie pri sexe ešte pred tým, ako opustia telo. Blokuje dva proteíny zapojené do procesu ejakulácie. Je to efektívny spôsob, ako meniť mužom hormóny bez toho, aby mali nežiaduce účinky na mužnosť. Túto techniku vyskúšali vedci na myšiach. Odstránili im dva proteíny z tela, čím sa stali neplodné. Napriek tomu neboli spermie poškodené, dokonca neskôr boli schopné splodiť zdravých potomkov.

Rakovina je ako strom

Jeden z posledných lekárskych objavov sa opäť týkal zákernej rakoviny. Experti z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne zistili, prečo i tá najmodernejšia liečba u jedného pacienta zaberá, no u iného nie. Vyvinuli novú techniku pre zhodnotenie druhu a typu rakoviny.

V súčasnosti je bežné, že u každého prebieha rakovina inak. Aj keď dvaja pacienti môžu mať rovnakú chorobu, u jedného môže zabrať liečba, no u iného nie. Podľa nich nádor vzniká z jedinej bunky, ktorá sa ďalej rozdeľuje na čoraz agresívnejšie rakovinové bunky. Tie mutujú a pohybujú sa v celom ľudskom organizme. Rakovinu odborníci prirovnávajú k stromu. Lieky síce „spília“ zmutované konáre, no na kmeň nepôsobia. Údajne potrebujeme také lieky, ktoré by spílili samotný kmeň, nielen konáre.

Prečítajte si na Vyšetrení aj prvú časť medicínskych objavov, ktoré majú zachrániť ľudské životy!

2014-01-03 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia