Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajomstvo chudnutia rozlúštené: Prečo sa nevážiť každý deň?

Nevážte sa každý deň, inak vás to bude frustrovať a stresovať.
Nevážte sa každý deň, inak vás to bude frustrovať a stresovať.

Rozhodli ste sa, že začnete chudnúť? Sledujte ručičku na váhe každý deň, či sa pohybuje smerom, ktorým má – nadol? Práve ste spravili chybu, kvôli ktorej sa tak ľahko k štíhlej postave nepriblížite. Neustále sledovanie váhy mnohých deprimuje a vedie k psychickému stresu. Pod stresom sa ťažko strácajú kilogramy, preto by ste v prvom rade mali obmedziť každodenné váženie.

Niektorí považujú časté váženie za spôsob, ktorým včas zabránia priberaniu. Ak spozorujú čo i len najmenšiu odchýlku na váhe, začnú včas so zmenou cvičenia a diétou. Navyše, i malé pozitívne zmeny na váhe ich motivujú k udržaniu zdravého životného štýlu. To však platí v prípade, ak sa ručička posunie smerom nahor. Čo ak jeden deň ukáže viac ako ten predchádzajúci?

Je dobré vážiť sa každý deň?

Diéta s každodenným sledovaním váhy nefunguje práve najlepšie. Prílišná pozornosť na ručičku môže byť zavádzajúca a viesť k frustrácii. Preto by v tomto prípade bolo múdrejšie vážiť sa jedenkrát za týždeň a nebyť doslova posadnutý svojou hmotnosťou.

Ak to beriete príliš vážne, i ten minimálny denný prírastok na váhe môže spustiť depresie a nakoniec sa uchýlite k drastickejšej, nezdravej diéte, len aby ste získali okamžité výsledky na váhe. Vynechávanie hlavných jedál či iné drastické obmedzovanie v strave môže viesť k jojo efektu. Takúto diétu nakoniec nevydržíte, začnete sa stravovať normálne a priberiete ešte viac kíl ako pred chudnutím. V horšom prípade, ak sa vám takéto chudnutie zapáči, môže to vyústiť až k anorexii, ktorá nemá ďaleko od smrti...  

Buďte realisti

Treba si uvedomiť, že váha stále kolíše, inak vážite ráno a inak večer. Môže za to zadržiavaná voda. Ak preto uvidíte zmenu telesnej hmotnosti z jedného dňa na deň, ide len o telesnú vodu. Navyše, ak cvičíte, váha stagnuje, ide pomalšie dole či dokonca sa ručička pohne smerom nahor. Dôvodom je premena tukov na svaly, ktoré sú ťažšie. Ak nechcú byť ženy sklamané, vážiť by sa nemali ani pri PMS, kedy tkanivo zadržiava vodu. Môžete tak vážiť až o 2-3 kilá viac. Bohužiaľ, ručička na váhe nerozlišuje hmotnosť kostí, tekutín, svalov a tukov.

Ste tak posadnutí svojou váhou a chudnutím, že očakávate stratu dvoch kíl tuku za deň? Ručička na váhe môže ukazovať o dve kilá menej. Za prvé, museli by ste za deň nič nejesť a nepiť a za druhé, dole by nešiel tuk, ale len voda. Keď si na druhý deň doplníte tekutiny, dve kilá máte späť.  

Faktom je, že strata dvoch kíl tuku si vyžaduje deficit až 7-tisíc kalórií za jeden deň, čo je nemožné. Taktiež ich strata v jednom týždni je veľmi ťažká. Každý kilogram tuku sa skladá približne z 3 500 kalórií. Ak chcete schudnúť jeden kilogram za týždeň, budete potrebovať deficit 500 kalórií každý deň. To ľahko dosiahnete kombináciou cvičenia a zníženia kalórií.

Čo môže za kolísanie váhy?

  • Druh stravy.
  • Množstvo prijatej tekutiny.
  • Vyprázdňovanie.
  • Fázy menštruačného cyklu.
  • Intenzívnejší psychický stres.

Stačí jedenkrát za týždeň

Určite si jeden deň v týždni a čas, kedy sa budete vážiť. Pozor na oblečenie, v ktorom stúpite na váhu. Buďte radšej nahí a vytiahnite váhu vždy každé ráno pred raňajkami. Tak sa presne dozviete, koľko ste schudli a či ste zvolili správnu zmenu spôsobu stravovania. Môžete si byť istí, že za týždeň išli dole skutočne kilá, nie voda.

Dôležitá je psychika

Na úspešnosť chudnutia má veľký podiel psychika. Nestresujte sa preto každodenným vážením a hypnotizovaním ručičky, aby išla nahor. Venujte sa činnostiam, ktoré vás nedeprimujú a chudnutie pôjde akosi samé.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9