Cholesterol je prirodzená tuková látka, ktorá sa nachádza v krvi. Aj keď telo potrebuje jeho určité množstvo, príliš veľa cholesterolu vás vystavuje zvýšenému riziku mnohých nebezpečných komplikácií vrátane infarktu a mŕtvice.
Jedna štúdia zistila, že konzumácia určitého druhu ovocia znižuje hladinu tuku aj cukru v krvi.
Cholesterol sa môže hromadiť v cievach, čo sťažuje prietok krvi. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k vysokému cholesterolu vrátane genetiky, ale najčastejšie je to spôsobené životným štýlom ako zlá strava, nedostatočný pohyb, fajčenie a pitie alkoholu. Našťastie, aj zmeny v strave môžu pomôcť s vysokým cholesterolom, uvádza express.co.uk. Prospieva obmedzenie tučných jedál, konkrétne nasýtených tukov, ako je spracované mäso, syr, maslo a koláče. Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii tiež odporúča zvýšiť príjem ovocia a zeleniny.
Obzvlášť prospešné ovocie!
Lekárnik z Chemist Click Online Pharmacy Abbas Kanani prezradil druh ovocia, ktoré u nás nie je až tak známe. Ide o zelené ovocie, ktoré sa varí a konzumuje skôr ako zelenina.
„Niektoré štúdie naznačujú, že okra, tiež známa ako "dámske prsty", môže hrať úlohu pri znižovaní cholesterolu. Bežne sa používa v polievkach a dusených pokrmoch. Hustá gélovitá látka nachádzajúca sa v okre, nazývaná sliz, sa môže počas trávenia viazať s cholesterolom a vylúčiť von z tela," vysvetľuje cholesterol.
Štúdie uskutočnené na myšiach ukázali nižšie hladiny cholesterolu v krvi po tom, čo boli kŕmené vysokotučnou stravou obsahujúcou prášok z okry. Štúdia, na ktorú odkazuje Abbas, bola publikovaná v Journal of Nutritional Biochemistry v roku 2014. Po kŕmení obéznych myší okrou sa zistilo, že sa im znížila hladina cholesterolu a taktiež hladina cukru v krvi!
Okra ako diétna terapia
„Naše výsledky naznačujú, že okra môže slúžiť ako diétna terapia pri hyperglykémii, teda vysokej hladine cukru v krvi a pri hypertriglyceridémii, inak povedané, vysokých hladinách tuku v krvi,“ uzavrela štúdia.
Okra je tiež plná dôležitých vitamínov, ako povedal Abbas.
"Okra je bohatá na vitamíny A a C ako aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať riziko vážnych zdravotných stavov vrátane cukrovky, mŕtvice a srdcových chorôb,” pokračuje odborník.
Pre koho nie je vhodná?
Varoval však, že jedna skupina ľudí by si mala dávať pozor.
„Ľudia s cukrovkou by mali byť opatrní pri pridávaní väčšieho množstva okry do stravy, pretože môže interferovať s metformínom, liekom, ktorý sa často používa na liečbu cukrovky 2,“ dodáva.
Harvard Medical School tiež odporúča okru ako jednu z 11 druhov potravín, ktoré môžu znížiť lipoproteíny s nízkou hustotou alebo „zlý“ cholesterol. Je to spôsobené tým, že je nízkokalorická a zároveň má vysoký obsah rozpustnej vlákniny.