Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ZATIEŇUJE populárny zelený i biely čaj: Tento DRUH teplého nápoja SKROTÍ zvyšujúci sa CUKOR v krvi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tentokrát ide zelený čaj, ospevovaný pre svoje účinky na ľudský organizmus, bokom! Stavte na čierny, v ktorom sa tvoria bioaktívne zlúčeniny, zlepšujúce okrem iného citlivosť na inzulín.

Čaj je známy najmä pre svoje zdravotné benefity, vrátane schopnosti bojovať proti zápalom, posilňovať imunitu a poskytovať ochranu pred rôznymi formami rakoviny. Podľa odborníkov môže  pravidelné pitie čierneho čaju taktiež znížiť riziko vzniku cukrovky takmer na polovicu.

Nová štúdia naznačuje, že denní konzumenti čierneho čaju majú o 53 % nižšie riziko vzniku prediabetu a o 47 % nižšie riziko cukrovky 2. typu v porovnaní s ľuďmi, ktorí tento čaj nikdy nepili, uvádza medicaldaily.com

Kedy možno hovoriť o cukrovke? 

K cukrovke 2. typu dochádza vtedy, keď sa u buniek vyvinie inzulínová rezistencia, čo je stav, pri ktorom normálne nereagujú na inzulín, hormón produkovaný pankreasom na reguláciu cukru v krvi. Prediabetes je zdravotný stav, pri ktorom sú hladiny cukru v krvi vysoké, ale nie dostatočne vysoké, aby sa mohli považovať za cukrovku. Ak je niekto diabetik, jeho hladina cukru v krvi nalačno je 126 mg/dl alebo vyššia v dvoch samostatných testoch, zatiaľ čo u prediabetika je hladina nalačno od 100 do 125 mg/dl.

ZATIEŇUJE populárny zelený i
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

”Podstatné zdravotné prínosy čaju, vrátane zníženého rizika kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu, boli zaznamenané v posledných rokoch v niekoľkých štúdiách, ale mechanizmy, ktoré sú základom týchto výhod, sú nejasné," informoval spoluautor štúdie Tongzhi Wu, z univerzity v Adelaide.

Benefity čaju

Vedci pripisujú ochranné účinky na riadenie hladiny cukru v krvi zvýšenému vylučovaniu glukózy a zlepšenej inzulínovej rezistencii, ktorá prichádza so zvyčajným pitím čaju. Pozorovacia štúdia nedokazuje, že jeho každodenné pitie zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi, ale naznačuje, že môže pravdepodobne prispieť k lepšej kontrole.

"Naše zistenia naznačujú ochranné účinky pitia čaju na riadenie hladiny cukru v krvi prostredníctvom zvýšeného vylučovania glukózy močom, zlepšenej inzulínovej rezistencie a tým aj lepšej kontroly hladiny cukru. Tieto výhody boli najvýraznejšie medzi dennými pijanmi čierneho čaju," povedal Wu.

Tajomstvo lepšej metabolickej kontroly spočíva v mikrobiálnej fermentácii tmavého čaju. Tento proces prináša bioaktívne zlúčeniny s antioxidačnými a zápalovými účinkami, ktoré zlepšujú citlivosť na inzulín, lepší výkon beta buniek pankreasu a menia zloženie črevných baktérií.

ZATIEŇUJE populárny zelený i
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdií ako dôkazy

Štúdia zahŕňala 1 923 dospelých z ôsmich provincií v Číne. 436 účastníkov z nich malo cukrovku, 352 bolo prediabetických a zvyšok mal normálnu hladinu glukózy v krvi. Štúdia skúmala frekvenciu a typ čaju, ktorý účastníci pili. Výskumníci merali spotrebu a vylučovanie glukózy v moči, inzulínovú rezistenciu a glykemický stav (hladinu glukózy v krvi) účastníkov. Pacienti s cukrovkou majú tendenciu reabsorbovať glukózu, čo prispieva k vyššej hladine cukru v krvi.

„Po zohľadnení rozdielov vo veku, pohlaví a klinických faktoroch a faktoroch životného štýlu analýza zistila, že každodenné pitie čaju bolo spojené so zvýšeným vylučovaním glukózy v moči (UGCR o 0,11 mmol/mmol) a znížením inzulínovej rezistencie (TyG o 0,11 mmol/mmol), ako aj o 15 % nižšiím rizikom prediabetu a o 28 % nižším rizikom cukrovky 2. typu v porovnaní s ľuďmi, ktorí nikdy nepili čaj,“ napísali vedci.

Aby si to výskumníci overili, vykonali dvojito zaslepenú, randomizovanú štúdiu na ľuďoch žijúcich s cukrovkou 2. typu.

"Ukázalo sa, že každodenné pitie čierneho čaju má potenciál znížiť riziko a progresiu cukrovky 2. typu prostredníctvom lepšej kontroly hladiny cukru v krvi. Keď sa pozriete na všetky rôzne biomarkery spojené so zvyčajným pitím čaju, môže to byť pre ľudí jeden z najjednoduchších krokov na zlepšenie svojej stravy a zdravia,“ dodal spoluautor štúdie Zilin Sun z Juhovýchodnej univerzity.

Viac o téme: CukrovkaČierny čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9