Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nekonečná DILEMA vyriešená? Čo sa STANE po týždni pitia ENERGETICKÝCH nápojov, na vlastnej KOŽI!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milovník kávy, wellness kouč a tréner opísal svoje zmeny na tele, ktoré dosiahol denným pitím energetických nápojov. Je živým dôkazom toho, čo môžu spôsobiť s ľudským telom, a či sú naozaj také škodlivé.

Zo začiatku vedel, že každodenné pitie energetických nápojov po dobu jedného týždňa nebude jednoduché, začína sa na thehealthy.com. Užívať sladké "energeťáky" nebola jeho najideálnejšia predstava, hoci miluje kofeín.

Niekoľko dní experimentovania z neho spravilo hviezdu ako u najväčších športovcov s logom jednej z najpopulárnejších značiek energetických nápojov na svete. Jej história siaha do polovice 20. storočia. Moderné značky, aké poznáme dnes, sú na americkom trhu od konca 90-tych rokov, pričom ich súčasná popularita spôsobila, že sú pod dohľadom rôznych orgánov, kvôli ich bezpečnosti. 

V metaanalýze z roku 2021, publikovanej v lekárskom časopise Sports Health, výskumníci zistili, že ich spotreba pôsobí negatívne na spánok, nervozitu či hyperaktivitu. Stanovili odporúčanie, ktoré deklaruje vyhnúť sa častej spotrebe týchto kofeínových nápojov. V tomto prípade ide o užívanie piatich až siedmich nápojov za týždeň.

Viac energie

Vďaka experimentu mal viac energie! Zrejme to bolo vďaka kofeínu. Experimentálne nápoje v rozmedzí od 111 mg do 200 mg mu dodali príjem tejto látky. Klasická šálka kávy obsahuje asi 90 mg kofeínu. Svoj deň začínal vysokou dávkou kofeínu. Americká správa potravín a liečiv (FDA) určila hornú hranicu 400 miligramov denného príjmu kofeínu, ktorú však prekročil! Jednoducho náhrada kávy za energetické nápoje mu dodala toľko energie, až si na to zvykol. Dokonca si nevšimol zvýšenie energie nad rámec účinkov pri silnej šálke kávy. Zložky v nápojoch ako taurín, b- vitamíny, cukor a bylinné extrakty nemali extra energetický efekt.

Nekonečná DILEMA vyriešená? Čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zabijak“ cukor

Jedna plechovka známej značky obsahuje 54 gramov cukru. Pre predstavu, ide asi o päť polievkových lyžíc. Prejavilo sa to nahromadením energie a opätovnou túžbou po cukre.

„Cukry ako sacharóza, kukuričný sirup s vysokým obsahom glukózy a fruktóza sa do energetických nápojov pridávajú kvôli dodaniu energie, čo spôsobuje hrozbu. Okrem toho, že škodia, tak sú veľmi návykové,“ hovorí spolupredsedníčka Rady pre lekárske hodnotenie Healthy @Readers Digest, Latoya Julceová.

Spoločnosti, ktoré skúmajú tieto nápoje, skúsili vyriešiť obavy z cukru s alternatívnym použitím umelých sladidiel. Nedávna štúdia spájajúca suklarózu s poškodením DNA však ukázala, že všetko s jej obsahom je pre človeka škodlivé.

Nekonečná DILEMA vyriešená? Čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iná farba moču

Zmeny si tréner všimol aj na zafarbení moču. Vďaka vitamínu B, konkrétne riboflavínu (B2), získa moč takú svetlú farbu, ktorá by žiarila aj v tme! Medzi ďalšie nástrahy patria vitamíny B5 - kyselina pantoténová spôsobujúca hnačku a B3 – niacín, ktorý je za začervenanou kožou. Oba sú zložkami energetických nápojov v 100% odporúčaných denných hodnotách. Preto treba byť opatrní.

Radšej kávu

Ak by to mal wellness kouč zosumarizovať a zhodnotiť na záver, nepocítil žiadne veľké plus. Jedine zvýšenie veľkého množstva cukru. Aj preto radšej ostane verný svojej tradičnej šálke kávy a plechovky s energetickými nápojmi obmedzí.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaEnergetické nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9