Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo sa STANE, ak budete jesť ČOKOLÁDU každý deň? Obličkové KAMENE i časté MIGRÉNY!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nabitá dokonalou chuťou, ale i rôznymi látkami, ktoré môžu prospieť a zároveň rozhodiť organizmus. Taká je čokoláda, ktorej odolá len málokto. Čo všetko môže spraviť s telom, ak si ju doprajete každý deň?

Vyvoláva u vás čo i len myšlienka na čokoládu úsmev na tvári? Snáď vám nezmrzne po tom, čo sa dozviete o účinkoch sladkej dobroty na ľudský organizmus. 

Maxine Yeungová, dietologička zo San Francisca, uvádza pozitíva a negatíva každodenného jedenia čokolády pre livestrong.com:

  1. Dodá energiu, ale dokáže spôsobiť aj nervozitu

Mliečna aj horká čokoláda obsahujú stimulant.

„Čím viac je čokoláda tmavšia, tým je bohatšia na kofeín na jednu porciu. Navyše, čokoláda je výborným zdrojom uhľohydrátov, ktoré sú primárnym palivom vášho tela,“ vysvetľuje dietologička.

Naopak, kým si niektorí vychutnávajú kúsky sladkej pochúťky, môže v nich vyvolať nepokoj a nervozitu, za čo môže citlivosť na kofeín. Podľa kliniky Mayo u týchto ľudí stačí aj malá dávka kofeínu, aby mali pocit nepohodlia a problémy so spánkom.

„Napríklad tmavá čokoláda obsahuje viac ako 12 až 25 miligramov kofeínu na 28 mg. Oproti tomu 226 gramov obsahuje okolo 95 miligramov látky,“ hovorí Yeungová.

Čo sa STANE, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  1. Podporuje zdravie srdca

Silné rastlinné zložky nazývané flavonoidy, nachádzajúce sa v kakau, môžu podľa Harvard Health Publishing pomôcť znížiť LDL (známy aj ako „zlý“) cholesterol, zlepšiť prietok krvi a znížiť inzulínovú rezistenciu (ktorá súvisí so srdcovým ochorením a cukrovkou 2. typu).

„Niektoré štúdie dokazujú, že malé množstvo čokolády vie znížiť krvný tlak, riziko mŕtvice a lipidové panely,“ dodáva Yeungová.

Príkladom je metaanalýza v ‌časopise Heart‌ z januára 2019, ktorá dospela k záveru, že konzumácia nie viac ako 3 tabuliek čokolády týždenne môže súvisieť so zníženým rizikom srdcových chorôb. Vedci však tiež poznamenali, že konzumácia väčšieho množstva sladkého môže zrušiť zdravotné prínosy a spôsobiť negatívne účinky v dôsledku zvýšeného príjmu cukru.

Kľúčové je jesť čokoládu s mierou a taktiež rozmanitosť.

"Horká čokoláda má tendenciu mať menej cukru a tuku ako mliečna a biela čokoláda," radí Yeungová.

Navyše, ide o zdroj flavonolov, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky.

  1. Prispieva k zdraviu mozgu

Čokoláda sa môže pochváliť aj niektorými výhodami pre váš mozog.

„Niektoré výskumy ukazujú, že flavonoly v čokoláde prospievajú pamäti a spájajú sa s lepšími reakčnými časmi,“ hovorí dietologička.

Malá štúdia z roku 2019 zverejnená v časopise Nutritiens spojila jedenie 24 gramov tmavej čokolády každý deň po dobu celého mesiaca so zlepšenými kognitívnymi funkciami a výkonom. Tieto pozitívne účinky trvali tri týždne po tom, čo účastníci prestali denne jesť túto sladkosť. Môže to byť čiastočne spôsobené schopnosťou flavonoidov podporovať prietok krvi do častí mozgu, spojených s pamäťou a myslením, podľa Harvard Health Publishing.

Napriek tomu mnohé štúdie, ktoré ukazujú výrazné zlepšenie kognitívnej výkonnosti, zvyčajne zahŕňajú extrémne vysoký príjem flavonoidov – viac ako 400 miligramov denne alebo ekvivalent ôsmich tabuliek tmavej čokolády – podľa Harvard Health Publishing. Aj keď je to lákavé, vášmu zdraviu to z dlhodobého hľadiska nepomôže.

Čo sa STANE, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dajte si radšej koncentrovaný kakaový doplnok, ktorý môže obsahovať až 250 miligramov flavonoidov a poskytne tak všetky výhody súvisiace s mozgom, podľa Harvard Health Publishing. Ak chcete dať prednosť čokoláde, držte sa tej tmavej so 70 až 85 percentami obsahu kakaa alebo viac. Tá má totiž podľa Cleveland Clinic najvyššie množstvo flavonoidov.

  1. Zvyšuje cholesterol

Zatiaľ čo flavonoidy z kakaa môžu byť spojené so znižovaním cholesterolu, niektoré druhy čokolády – najmä ak sa konzumujú v nadmernom množstve – môžu viesť k zvýšeniu hladín LDL cholesterolu.

Biela a mliečna čokoláda obsahujú nasýtené tuky z kakaového masla (prirodzený tuk z kakaových bôbov). Podľa Cleveland Clinic biela čokoláda pozostáva z min. 20 percent kakaového masla a 55 percent cukru.

Príjem nasýtených tukov súvisí so zvýšeným LDL cholesterolom. Zatiaľ čo časť nasýtených tukov kakaového masla pochádza z kyseliny stearovej, ktorá nezvyšuje zlý cholesterol, stále je rozumné jesť mliečnu čokoládu a bielu čokoládu v obmedzenom množstve.

  1. Spôsobuje priberanie

Najznámejšou nevýhodou čokolády ako aj iných sladkostí, sú cukor a kalórie. Potraviny, ktoré spôsobujú jeho nárast v krvi a tiež inzulínu, vedú k pocitu hladu a prejedaniu. Časom tento proces môže zvýšiť riziko priberania, ale aj pravdepodobnosť vzniku cukrovky a srdcových ochorení. Aj v tomto prípade platí - s mierou!

„Dať si trochu čokolády v kombinácii s vyváženou a rozmanitou stravou nemusí viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti,“ uvádza Yeungová. 

To platí najmä vtedy, ak jete tmavú čokoládu, ktorá má menej cukru a tuku ako mliečna a biela.

  1. Vyvoláva problémy so žalúdkom

Všimli ste si nejaké negatívne gastrointestinálne účinky, keď si dáte čokoládu?

"V závislosti od typu čokolády môže obsahovať viac mliečnych výrobkov a pridaných cukrov," hovorí Yeungová.

To môže znamenať žalúdočné ťažkosti - spôsobujúce problémy s gastrointestinálnym traktom, ako je hnačka, nadúvanie, bolesť žalúdka a plynatosť - najmä ak máte intoleranciu laktózy, syndróm dráždivého čreva alebo citlivosť na cukor.

"Navyše, ak jete veľa čokolády a ste citliví na kofeín, ten môže tiež vyvolať riedku stolicu," dodáva odborníčka.

Je to preto, že kofeín stimuluje kontrakcie vo vašom gastrointestinálnom trakte a spúšťa produkciu žalúdočnej kyseliny.

  1. Spája sa s lepšou náladou

Viaceré štúdie ukazujú, že konzumácia čokolády môže pomôcť zlepšiť náladu a znížiť stres. Jedna z nich z októbra 2013 v ‌Nutrition Reviews‌ zistila, že sladká pochúťka dokáže zlepšiť náladu a udržať "funky" náladu. Avšak, vedci poznamenali, že toto prepojenie nie je úplne jasné, keďže neexistuje dostatok dôkazov. Nie je isté, či povznášajúce účinky súvisia s príjemným zmyslovým zážitkom z jedenia čokolády alebo s jej konkrétnymi farmakologickými vlastnosťami.

Aj štúdia z januára 2022 v ‌Journal of Nutritional Biochemistry‌ potvrdila tento trend, tentokrát však v spojení s horkou čokoládou. V tomto prípade výskumníci objavili, že prebiotické vlastnosti tmavej čokolády zvýšili rozmanitosť a množstvo črevných baktérií. Mohli by tak ovplyvniť os čreva a mozgu a niesli by zodpovednosť za možné výhody, čo sa týka nálady. 

Pozor však na množstvo, strava s vysokým obsahom pridaných cukrov sa spája s depresiou a úzkosťou. 

  1. Môže prispieť k vzniku obličkových kameňov

Dietologička varuje, že „ak ste náchylní na obličkové kamene, mali by ste sa vyhnúť každodennej konzumácii čokolády.“ Spôsobuje to vysoký obsah oxalátov v čokoláde, čo je prirodzená látka, ktorá je súčasťou mnohých potravín. Podľa Harvard Health Publishing sa obličkové kamene formujú, keď je vo vašom moči vysoká koncentrácia určitých chemikálií, ako sú oxaláty. Keď k tomu dôjde, vytvoria sa kryštály, z ktorých sa môžu vyvinúť kamene, prechádzajúce močovým traktom. Ak kameň uviazne a obmedzí tok moču, hrozia veľké bolesti.

Čo sa STANE, ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď sa nemusíte úplne vzdávať čokolády, obmedzte jej konzumáciu na špeciálne príležitosti, ak ste náchylní na vznik obličkových kameňov.

  1. Vyvolá migrény

Verte tomu alebo nie, všaka milovaná čokoládová tyčinka môže byť zdrojom nepríjemných bolestí hlavy. Za vznikom migrén z čokolády sú kofeín a beta-fenyletylamín. Oba stimulanty môžu „ovplyvniť spôsob, akým funguje nervový systém a zúžiť nervový systém, čo vedie k migréne,“ hovorí Yeungová. Okrem toho, mnoho čokolád obsahuje pridaný cukor, čo môže tiež meniť hladiny cukru v krvi a spôsobiť hormonálne výkyvy, ktoré tiež ovplyvňujú krvné cievy.

Nejde však o definitívne a jasné tvrdenie. Po vyhodnotení 25 štúdií na danú tému vedci v recenzii z marca 2020 dospeli k záveru, že neexistuje priama súvislosť medzi čokoládou a migrénami. Naopak, niektoré výskumy odhalili, že čokoláda dokáže pôsobiť preventívne proti bolestiam hlavy.

  1. Poškodzuje pokožku

Zložky s vysokým obsahom cukru môžu zhoršiť akné. Potraviny s veľkým množstvom cukru zvyšujú jeho hladinu v krvi, a tak spôsobujú zápalovú reakciu a zvyšujú produkciu kožného mazu. Avšak, nebezpečná vie byť aj horká čokoláda s nízkym obsahom cukru, čo zistila malá štúdia z mája 2016 v ‌International Journal of Dermatology‌. V štúdii z mája 2016 konzumovalo 25 ľudí náchylných na akné celý mesiac 25 gramov 99-percentnej tmavej čokolády. Po štyroch týždňoch výsledky ukázali významný nárast komedónov (biele alebo čierne bodky na koži) a zápalových papúl (pupienok).

Okrem cukru je rovnakou výstrahou pre pokožku aj kravské mlieko, ktoré patrí medzi hlavné zložky niektorých druhov čokolád.

Viac o téme: ZdravieČokoládaPrevenciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9