Máte pocit, že vás cibuľa nemá už čím prekvapiť? Omyl! Existuje niekoľko druhov, pričom každá sa hodí na niečo iné. Základom je žltá cibuľa, no stretnúť sa môžete aj s červenou či bielou.
Máloktorá gazdiná si vie predstaviť svoju kuchyňu bez tejto zeleniny. Pokojne možno povedať, že cibuľa je jednou z povinných ingrediencií v každej domácnosti, uvádza sa food.ndtv.com. Používa sa takmer vo všetkých pokrmoch. Je mimoriadne všestranná a hoci ide o bežnú potravinu, málokto vie, každá jedna odroda cibule by sa mala používať inak.
Žltá cibuľa
Ide o ''ťažného koňa'' všetkých druhov cibuliek. Žltá cibuľa je vhodná na všetky druhy varení. Má silnú chuť s jemným náznakom sladkosti. Napriek tomu, že je skvelá na karamelizáciu, neodporúča sa jesť ju v surovom stave.
Červená cibuľa
Vyznačuje sa korenistou a štipľavejšou chuťou a na rozdiel od žltej odrody, je skvelá na konzumáciu v surovom stave. Červená cibuľa sa zvyčajne pridáva do sendvičov, hamburgerov a šalátov, ale môže sa tiež variť. Ocenia ju grilmajstri. Ak ju dáte do ľadu, budete mať k dispozícii extra chrumkavé občerstvenie.
Biela cibuľa
Najjemnejšia cibuľa s menšou pachuťou. Keďže je chrumkavá a sladšia, najlepšia je surová. Biela cibuľa sa zvyčajne nachádza v salsa omáčkach, latinsko-amerických jedlách alebo, ako príloha k jedlu.
Výhody zeleniny
- Cibuľa môže byť dobrá pre vaše srdce - je známe, že v surovom stave znižuje produkciu zlého cholesterolu (LDL) a udržuje srdce v lepšej kondícii.
- Funguje aj ako budovateľ imunity - surová cibuľa obsahuje vitamín C spolu s fytochemikáliami, ktoré to majú na svedomí.
- Pomôže pri nádche - stačí vyskúšať zmes cibuľovej šťavy a medu. Verí sa, že je účinná pri bežnom prechladnutí a alergiách.
- Čerstvo nasekaná cibuľa má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
- Cibuľa robí zázraky pre vaše vlasy a vašu pokožkou.
- Žuvanie surovej cibule pomáha pri odstraňovaní zbytočných baktérií, ktoré môžu mať za následok kazenie zubov a ďasien.