Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žlté KORENIE nie je až také TOP, ako si mnohí myslia: Títo ľudia by mali zabudnúť na KURKUMU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci hlavne v indických domácnostiach má veľký význam a sú mu pripisované pozitívne zdravotné účinky na ľudské telo, z lekárskeho hľadiska tu sú určité obmedzenia. U niektorých ľudí by kurkuma mohla zhoršiť zdravotné problémy.

Napriek tomu, že ide o užitočný liek s mnohými zdravotnými výhodami, haldi - ako sa v Indii korenie bežne nazýva - by sa malo užívať len v určitom množstve. Žlté korenie nie je prospešné pre každého, ako upozorňuje timesofindia.indiatimes.com. Jeho účinky môžu byť také silné, že môže vyvolať pravý opak a stane sa z neho nepriateľ. 

Čítajte tiež: 5 potravín, ktoré môžu ZABRÁNIŤ správnemu pohybu KRVI v tele: Bližšie ku ZRAZENINÁM!

Možné pozitíva

Predpokladá sa, že štipka kurkumy v teplom mlieku zvyšuje imunitu. Celé roky kŕmili rodičia deti týmto teplým odvarom s presvedčením, že lieči bežnú nádchu a kašeľ. Navyše, korenie s teplou vodou a malou štipkou prášku z čierneho korenia je známou účinnou kombináciou pri chudnutí. Či už ide o sennú nádchu, vysoký cholesterol, ochorenie pečene, kožnú vyrážku alebo dokonca artrózu, kurkuma má široké využitie. Predpokladá sa, že hrá veľkú úlohu pri znižovaní zápalu a je užitočná proti niekoľkým ochoreniam, ako je artritída a ulcerózna kolitída.

Výskumné štúdie tiež spojili účinok kurkumínu s pamäťou ľudí a dospeli k záveru, že užívanie 90 miligramov tejto zložky dvakrát denne počas 18 mesiacov pomohlo zlepšiť pamäť u dospelých bez demencie.

Žlté KORENIE nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo na ňom nie je v poriadku?

Kurkumín prítomný v korení, ktorý je jednou z jej dôležitých častí, telo nevstrebá. Štúdie ukázali, že potkany absorbujú menej ako 1% kurkumínu, ktorý zjedia. Molekula veľmi ľahko reaguje s inými látkami, preto sa po konzumácii buď degraduje alebo premení. Podľa správy Forbes skupina vedcov uviedla, že kurkumín – hlavná zložka kurkumy – je len strata času a peňazí.

Kto sa musí vzdať korenia?

Avšak tí, ktorí majú problémy so žlčníkom, by mali prestať užívať kurkumu! Vlastnosť indického korenia, ktorá súvisí so zvýšením sekrécie žlče, môže ovplyvniť celkové zdravie. Pacienti s cukrovkou, ktorí užívajú lieky, by korenie taktiež nemali užívať, pretože jej zlúčeniny môžu drasticky znížiť hladinu cukru v krvi. Podobne je to aj u tých s poruchou gastroezofageálneho refluxu alebo GERD, keďže by u nich mohla kurkuma zhoršiť stav.  

Zaujme vás: HLAD ako znak, že niečo NIE je v poriadku: Neignorujte REČ tela, nezvyčajné ZNAMENIA

Je známe, že kurkuma narúša schopnosť tela absorbovať železo. Preto, ak trpíte nedostatkom tohto minerálu, radšej sa vzdajte korenia. To isté platí aj u pacientov s ochorením pečene, keďže by korenie mohlo spôsobiť ďalšie poškodenie. 

Viac o téme: KorenieZdravieKurkuma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9