Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

5 potravín, ktoré môžu ZABRÁNIŤ správnemu pohybu KRVI v tele: Bližšie ku ZRAZENINÁM!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem toho, že tieto jedlá prispievajú k hromadeniu plaku v tepnách, môžu tiež predisponovať telo k iným chorobám kvôli vznikajúcim zápalom. Tie by časom mohli zasahovať do mechanizmov zrážania krvi v tele a "vydláždiť" tak cestu k hlbokej žilovej trombóze.

Hlboká žilová trombóza (DVT) je charakterizovaná stacionárnou krvnou zrazeninou, ktorá sa zvyčajne tvorí v dolných končatinách. Ak sa zrazenina uvoľní a prejde krvným obehom, stáva sa smrteľnou. Ako pri všetkých stavoch, aj v tomto prípade je prevencia vhodnejšia ako liečba, najmä u pacientov s vysokým rizikom. Tí by si mali dávať pozor na to, čo si dajú na tanier, keďže určité potraviny by mohli ovplyvniť zráženie krvi v ich tele, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Bojíte sa NÁKAZY? Robte túto AKTIVITU, šanca na COVID bude nižšia!

Ktorým sa vyhnúť? 

Podľa WebMD je zápal spôsob, ktorým sa lieči poškodenia buniek od náhodných útočníkov v tele. Niektoré potraviny však môžu spôsobiť pretrvávajúci zápal, ktorý môže telo pripraviť na vážne ochorenie. Ohrozená je i schopnosť správneho pohybu krvi v tele, teda jej zrážania. Pravdou je, že tie isté potraviny, ktoré spôsobujú hromadenie plaku v krvných cievach, sú tie, ktoré môžu zvýšiť riziko hlbokej žilovej trombózy.

WebMD preto radí každému, kto chce znížiť riziko tohto nebezpečného stavu, aby sa vyhol určitým potravinám:

  • Rafinované/spracované potraviny ako biely chlieb, biela ryža, balené potraviny a rýchle občerstvenie, pečivo, krekry, hranolky
  • Sódové a iné sladené nápoje
  • Sladkosti
  • Transmastné kyseliny ako margarín a bravčová masť
  • Červené a spracované mäso

5 potravín, ktoré môžu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hrozí tiež kardiovaskulárna trombóza

Čo sa týka konzumácie červeného a spracovaného mäsa a trans-tukov, niektoré výskumy zistili, že riziko je nižšie u žien než u mužov. To bol záver jednej štúdie publikovanej v American Journal of Epidemiology, ktorá vysvetlila, že „pri príjme červeného a spracovaného mäsa a transmastných kyselín sa u žien nenašla žiadna súvislosť“. U mužov sa však „zistila významná pozitívna asociácia“.

Spojenie medzi sladidlami a kardio-metabolickými poruchami sa skúmalo aj v štúdii, publikovanej v časopise Journal of Thrombosis and Thrombollysis.

Vo svojej správe autori napísali: „Niekoľko štúdií ukázalo, že fruktóza zvyšuje kardiovaskulárne riziko tým, že podporuje aterosklerózu. Nedávno bola naznačená potenciálna úloha fruktózy pri kardiovaskulárnej trombóze, ale s kontroverznými výsledkami."

Priveľa cukru a soli ako ďalšie problémy

Spomínané potraviny tiež zvyšujú vysokú hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje abnormality v procese koagulácie. Výskum naznačuje, že vysoká hladina glukózy nielenže predstavuje príležitosť na tvorbu krvných zrazenín, ale tiež znižuje schopnosť tela ich prirodzene rozpúšťať.

To však nie je všetko. Spracované potraviny fungujú podobným spôsobom kvôli vysokému obsahu soli. Tým, že sú záťažou na srdce, diéty s vysokým obsahom sodíka môžu spôsobiť problémy s prietokom krvi a zrážaním. Poranená krvná cieva je primárnou príčinou zrážania krvi. Keďže sa sťahuje, krv cezňu prúdi pomalšie a ťažšie a vzniká zrážanie. 

5 potravín, ktoré môžu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Ako uvoľniť stuhnutý KRK bez použitia liekov? Po týchto OBKLADOCH si konečne vydýchnete

Hlboká žilová tromboembólia sa môže vyskytnúť u ambulantných pacientov alebo ako komplikácia chirurgického zákroku alebo závažného zdravotného ochorenia. Medzi vysokorizikovými hospitalizovanými pacientmi sa väčšina hlbokých žilových trombov vyskytuje v malých lýtkových žilách, sú asymptomatické a nemusia byť tak skoro diagnostikované. 

Viac o téme: PotravinyZdravieKrvPrevenciaKrvná zrazenina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9