Podľa vedcov je u ľudí s tromi hlavnými antioxidantmi menšia pravdepodobnosť straty pamäte. Preto treba konzumovať potraviny, ktorá ich obsahujú a môžu oddialiť demenciu.
„Antioxidanty dokážu ochrániť mozog pred oxidačným stresom, kvôli ktorému môže nastať poškodenie buniek,“ uvádza odborníčka na starnutie z amerického Národného inštitútu zdravia May Beydounová, ako sa píše na dailymail.co.uk.
Znížené riziko choroby
V rámci štúdie doktorka Beyoundová a jej kolegovia analyzovali vzorky krvy, ktoré odobrali 7 000 ľuďom. Pred samotným skúmaním účastníci absolvovali rozhovory a fyzickú skúšku. Ich minimálny vek bol 45 rokov.
Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlo, ktoré SPOMALÍ váš METABOLIZMUS: Zabudnite na spaľovanie TUKOV!
Proces analýzy trval 16 rokov, takže vedci mohli sledovať mieru demencie. Vznikli tri skupiny na základe hladiny antioxidantov - luteínu, zeaxantínu a beta-kryptoxantínu v krvi. Výsledky ukázali, že každé zvýšenie hladín luteínu a zeaxantínu o 15,4 mikromolov na liter súviselo so sedempercentným znížením rizika demencie.
Naopak u beta-kryptoxantínu sa riziko zredukovalo až na 14 percent. Ich účinok však klesol, keď sa do úvahy vzali faktory ako príjem, vzdelanie alebo fyzická aktivita.
„Je podstatné, aby vedci naďalej skúmali ochranné účinky antioxidantov v kontexte ostatných rizikových faktorov. Zároveň aj pracovali na tom, aby pochopili ako sa vzájomne ovplyvňujú,“ uvádza doktor James Connell z Alzheimer's Research UK.
V ktorých potravinách ich nájdete?
Dve zo zlúčenín – luteín a zeaxantín – sa hojne nachádzajú napr. v zelenej listovej zelenine, ako aj v hrášku. Pomaranče a papája sú zase hlavnými zdrojmi beta-kryptoxantínu. Vedci už dlhšie hovoria, že zdravá strava môže pomôcť odvrátiť demenciu tým, že zlepší zdravie srdca a krvného obehu. Často sa hovorí o stredomorskej strave, ktorá je plná zeleniny, ovocia, strukovín a rýb. Znižuje totiž krvný tlak, čo je rizikový faktor pre demenciu.