Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zabráni mozgovej MŔTVICI: Obyčajná ZELENINA, ktorá dá do poriadku srdcové TEPNY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí ju milujú, iní sa na ňu nemôžu ani pozrieť, nie to ešte vložiť do úst. Reč je o brokolici. Má zvláštnu chuť, ktorá nie každému sadne. Vedeli ste však, že je na zozname desiatich najzdravších potravín na svete?

Čo robí s krvnými cievami? 

Konzumácia brokolice prináša mnoho zdravotných benefitov. Je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, kyseliny listovej a mnoho iných zdraviu prospešných látok. Nakopne imunitný systém, podporí zdravé trávenie a je ľahko stráviteľná. Výskumníci z Edith Cowan University v Austrálii v najnovšej štúdii odhalili, že brokolica má blahodarné účinky na zdravie krvných ciev. Je to najmä vďaka obsahu draslíka. Ten hrá dôležitú úlohu v prevencii srdcových ochorení.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové žily: Jedlo, ktoré ZLEPŠÍ vzhľad vašich nôh!

Vedci sa zamerali na skupinu 684 starších žien, ktorých priemerný vek bol 75 rokov. V dotazníku ženy uviedli, koľko zeleniny skonzumovali za predchádzajúcich 12 mesiacov. Zamerali sa hlavne na brokolicu, kapustu, kel, karfiol. Výsledky ukázali, že u žien, ktoré jedli viac tejto zeleniny sa znížilo riziko kalcifikácie, alebo stvrdnutia tepien. Tie, ktoré jedli viac ako 45 gramov zeleniny denne, mali o 46 percent menšiu pravdepodobnosť, že sa na ich srdcových tepnách usadí kalk, ako u tých, ktoré skonzumujú len 15 gramov denne. Kalcifikácia krvných ciev nastáva vtedy, keď telo hromadí tuk a vápnik po stranách ciev. Prietok krvi sa zúži a postihnutému hrozí riziko vzniku mozgovej príhody, alebo infarktu.

Zabráni mozgovej MŔTVICI: Obyčajná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie zdravotné výhody

Brokolica patrí do čeľade kapustovitých rastlín. Okrem nej sem patrí napríklad kapusta, čínska kapusta, kaleráb, kel, alebo mangold. Obsahuje vysokú dávku sulforafánu, ktorý má protirakovinové účinky a zlepšuje krvný tlak. Táto zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, aj betakaroténu. Nachádza sa v nej aj selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové účinky. Je plná antioxidantov. Vďaka vláknine bojuje so zápchou, zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Pravidelnou konzumáciou si udržíte nízku hladinu cukru v krvi.

Brokolica je nutrične nabitá vitamínmi, minerálmi a látkami, ktoré sú zdraviu prospešné. V jednej šálke sa nachádzajú 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, 288 miligramov draslíka, 81 miligramov vitamínu C, folát, horčík, fosfor, betakarotén, luteín a zeaxatín. Práve posledné dva karotenoidy zabraňujú poškodeniu makuly najmä u starších ľudí. Konzumovať ju môžete v surovom, či varenom stave. Dlhým varením stráca brokolica vitamín C o polovicu. Najlepšia príprava je na pare.

Viac o téme: ZeleninaZdravieBrokolica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9